Verdidebatt

Hva er levende?

Er «liv» relativt, eller kan det tenkes at det finnes et fasitsvar?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man kan definere «liv» som celler eller organismer som lever i motsetning til det som er dødt. Men hva er dødt og hva er levende? Kanskje vi eksisterer og tenker bare som et resultat av kjemiske reaksjoner? Fra et strengt redukjonistisk synspunkt er ikke mennesket mer levende enn trær og rustende jern.

Jeg antar at langt de fleste av oss har en rimelig sikker følelse av at «det er noe mer». Sannsynligvis har også våre fossile forfedre hatt denne følelsen. Vi enes gjerne med reduksjonisten om å kalle det bevissthet eller religion. Oppfattelsen kan være et resultat av evolusjon og kjemiske prosesser, men ingen kan utelukke at man kan sanse noe som ennå ikke er påvist.

Det er lett å inkludere erkjennelse av egen eksistens i definisjonen på liv, men det er ikke dermed er sagt at organismer som ikke er klar over sin egen eksistens, er døde. Innenfor medisin har spørsmålet om hvorvidt et menneske er levende eller dødt, endret seg med vår evne til å gjennopplive, og kunnskap om nedbrytningsprosesser. Når den tradisjonelle vitenskapsmann blir konfrontert med opplevelser en tilsynelatende død person har hatt, velger han å tro at mennesket ikke var dødt likevel; at hjernen har spilt et puss: Det var nær døden opplevelser (NDO), i stedet for opplevelser av døden.

Bilde: Wikipedia. Hieronymus Bosch (1450-1516)

Forskning har avdekket at mennesker over hele kloden, sannsynligvis millioner nålevende og kanskje mange fossile, har opplevd NDO. NDO faller ikke i samme kategori som hallusinasjoner og drømmer: Psykologer som vurderer realiteten i opplevelser ved hjelp av hukommelse og adferdsendring, definerer NDO som sterke og i høyeste grad reelle.

Kanskje NDO er opphavet til verdens religioner? Kanskje er «liv» noe som fortsetter etter døden? Mer spennede og populærvitenskapelig forskning skal man lete lenge etter. Jeg håper Sam Parnia & co får støtte til videre forskning, og skulle gjerne sett at Norges forskningsråd innviterer fagfeltet inn i varmen. Skal man tro nevrokirurg og tidligere "reduksjonist" dr Eben Alexander, og andre som har opplevd NDO, forteller NDO hva livet er, og meningen med det. Det synes å handle om kjærlighet, noe verden trenger mer av.

I vitenskap som formidler romtid, tvilligparadoks og Schrødingers katt, har observatør og bevissthet en vesentlig rolle. Forskning på NDO vil gi oss mer informasjon om hva bevissthet er. Kanskje er det noe som påviselig kan eksistere utenfor den materielle verden slik vi kjenner den, kanskje ikke. Det kan bli nedtur å oppdage "Teorien om alt", for så finne ut at bevissthet og liv er så mye, mye mer. Eller kanskje er vi allerede i undebevisstheten, på mystisk vis,  klar over livets eksistensielle betydning ut over det materialistiske?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt