Verdidebatt

Unge kvinner kidnappes av muslimer

Vi sjokkeres når vi hører om IS´ brutale behandling av fangede yezidiske kvinner. Human Rights Watch forteller i en artikkel 12. oktober hvordan kvinner og jenter tvinges inn i ekteskap med IS-soldater.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en video  som IS selv har publisert, ser og hører vi hvordan IS-soldater diskuterer prisen på jenter de ønsker å selge eller kjøpe. De snakker om jentene og kvinnene som om det skulle være en vare. En oversikt over prisene viser at jenter på 9 år koster mest. Noen kvinner som har klart å rømme, forteller de frykteligste historier. Dagbladet skrev 23. oktober om en yezidisk kvinne som er voldtatt 30 ganger før lunsj. Hun beretter at andre kvinner ikke har holdt ut og har begått selvmord. Det samme mønsteret med kidnapping, overgrep, tvangskonvertering og tvangsekteskap har rammet ikke-muslimske kvinner mange steder i løpet av islams historie. Jeg vil nevne noen aktuelle eksempler.

I Nigeria

Den 14. april I år (2014) mottok en lokal tjenestemann en telefonbeskjed: Islamistgruppen Boko Haram var på veg i 20 lastebiler mot byen Chibok i delstaten Borno. Neste morgen gikk soldatene til jenteinternatet på en skole. De ropte ´Allahu Akhbar´. Soldatene satte fyr på skolen og beordret jentene opp på lastebilene. Noen få jenter å flykte. Disse jentene kom tilbake til Chibok. Men foreldrene til 276 jenter måtte desperat erkjenne at deres døtre var borte.

90 prosent av jentene som ble ført bort fra skolen, var kristne. Alle muslimske jenter ble satt fri. Noen av jentene er tvunget til å gifte seg med Boko Haram-soldater eller solgt for ca. hundre kroner, noen i Kamerun og Tsjad. Boko Haram-lederen Abubakar Shekau sier på en video at det er et marked for å selge jentene som slaver.

Denne terrorhandlingen var ekstrem, men ikke enestående. Northern Christian Association of Nigeria (CAN) melder at bortføring av kristne jenter brer om seg. Jentene tvinges til å bli muslimer og giftes bort til religiøse ledere. Når tilfellene av bortføringer meldes til det lokale politiet, der muslimer ofte er tjenestemenn, får foreldre til svar at politiet ikke kan gjøre noe.

I Egypt

I et intervju med CBN 22. juni 2014 sier Raymond Ibrahim, ekspert på Midt-Østen og islam: “Muslimers bortføring av kristne jenter er en mange hundre år gammel tradisjon. Ifølge islam er det en tillatt handling. Faktisk argumenteres det med at det er en velgjerning mot disse kristne, for ved å tilhøre Allahs religion befris de fra vantroen.”

Ibrahim skriver i en artikkel 16. oktober 2014 om “enda en ung kristen kvinne som ble kidnappet av muslimske menn da hun var på veg til St.Georg-kirken i Sohag.” Familien ble oppringt av “Muhammad” som forlangte 250 000 egyptiske pund i løsepenger. Da kvinnens bror gikk til politiet, fikk han som svar: “Enda en koptisk jente som er blitt borte! Hvor mange muslimer dør ikke i Syria? Og du plager oss med spørsmål om én jente!” En muslimsk sjeik holder flere kidnappede koptiske jenter fanget, sies det. Politiet kjenner til hvem han er, men gjør ingenting.

Worthy News Middle East Service meldte i 2009 at to koptere ble arrestert etter at de hadde reddet en 16 år gammel koptisk jente fra dem som hadde bortført henne! Som følge av befrielsen ble det store sammenstøt i landsbyen Toma midt i Nil-deltaet.

Koptiske ledere mener at militante islamister bruker kidnappinger bevisst for å trakassere den kristne delen av befolkningen. Bortføringer følges av tvangskonverteringer og tvangsekteskap.

Egyptisk medier rapporterte 40 slike kidnappinger i 2008. Etter revolusjonen i 2011 har antall bortføringer økt dramatisk. Under Det muslimske brorskap fikk islamister større spillerom. Den kristne minoriteten merker enda sterkere dhimmistatusen. Etter den andre revolusjonen i 2013 da Morsi ble avsatt, rettet islamistenes raseri seg mot de kristne som de mente hadde støttet hærens maktovertakelse.

Fox News skrev 20. juni 2014 at hundrevis av kristne kvinner blir kidnappet og tvangskonvertert. En anslår at 550 er kidnappet de siste tre årene, melder Egyptian Association of Victims of Abduction and Enforced Disappearances (AVAED). Ebnar Louis, stifteren av organisasjonen, hevder at politiet ignorerer saker der kristne kvinner blir kidnappet av muslimer.

Den 15 år gamle Amira Hafez Wahim var til gudstjeneste i en kirke i Luxor i februar 2014. Hun forlot kirken for å gå et kort stykke til nærmeste butikk. Men hun ble borte. Foreldrene mistenkte en 28 år gammel muslimsk mann, Yasser Mahmoud, for bortføringen Amiras far meldte saken til myndighetene, og opplysningene bekreftet det han fryktet: Datterens navn var forandret, og hun var nå registrert som muslim.

The American Center for Law and Justice mener det er hensikten bortføringene er å redusere den koptiske andelen av befolkningen.

I Pakistan

Menneskerettighetsorganisasjonen Movement for Solidarity and Peace in Pakistan (MSP) har kommet fram til at 700 kristne og 300 kvinner med hindu-tilhørighet blir kidnappet og tvangsgiftet med muslimske menn årlig. En dominikansk prest i Lahore, James Channan, sier: “Rike muslimske landeiere utnytter unge kristne kvinner fra fattige kår. Kristne og hinduer lider under sosial, religiøs og politisk diskriminering, og det blir bare verre.”

Rapporten Forced Marriages & Forced Conversions in the Christian Community of Pakistan, publisert av MSP, sier: “Sannheten er at problemet er mye større. Det er så mange saker som aldri blir rapportert og behandlet i rettslige prosesser.”

Organisasjonen Barnabas Aid konkluderer med det samme: 1000 unge kvinner mellom 12 og 25 år kidnappes, tvangskonverteres og tvangsgiftes med muslimske menn årlig. Familienes anstrengelser for å komme i kontakt med døtrene, hindres ofte av politiet. Shariadomstolene aksepterer tvungen konvertering og muslimske menns ekteskap med disse kvinnene. Hvis jentenes familier skulle vinne fram med sin klage, risikerer de å bli anmeldt for trakassering. Om saken kommer for retten og den unge kvinnen vitner, er det med stor frykt. Mannen og hans familie har med stor sannsynlighet truet med å drepe henne dersom hun vitner mot dem.

I 2011 meldte det katolske Agenzia Fides at en jente med katolsk bakgrunn hadde vendt tilbake til sin familie ti år etter at hun ble bortført av en muslim. Nadia Bibi var bare 15 år da hun ble kidnappet i Mariamabad i Punjab. Politiet nektet å registrere bortføringen. Kidnapperne trakasserte familien. Familien flyktet og tok kontakt med Center for Legal Aid Assistence and Settlement. Nadia sier: “Maqsood ruinerte mitt liv. Men nå har jeg igjen fått håp og tro.”

Håp og tro. Det er hva jenter og unge kvinner og deres familier som lever med slike trusler, fortjener.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt