Verdidebatt

En mangfoldig skolesektor

Regjeringen ønsker en friskolelov som tillater et litt større mangfold. Samtidig er det viktig for oss å videreføre forbudet mot å ta utbytte, og det gjøres enda klarere at midlene til friskolevirksomhet skal komme elevene til gode.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De aller fleste elever i Norge går i en offentlig skole, og slik kommer det til å være også fremover. Derfor er jeg først og fremst opptatt av å gjøre den offentlige skolen best mulig, og derfor har vi blant annet satt i gang tidenes videreutdanningsløft for lærerne. Samtidig ønsker vi å gi rom for nytenkning og nyskaping i skolesektoren. Her kan private aktører gi positive bidrag. Derfor ønsker regjeringen å åpne for å gi mulighet til å starte skoler som for eksempel realfagsgymnas eller rørleggerskole.

I den gjeldende privatskoleloven er det et krav om at private skoler må drive på et særskilt grunnlag eller formål for å kunne starte. Dette har i hovedsak begrenset seg til skoler med et religiøst grunnlag, skoler som spesialiserer seg på toppidrett, eller skoler som har en anerkjent pedagogikk som Montessori eller Steiner.

Vi oppdaterer og viderefører på mange måter loven fra 2007, men åpner for at flere gode krefter kan bidra til innovasjon og utvikling av skolesektoren. For oss har det vært viktig å finne en god balanse mellom et regelverk som åpner for noen flere friskoler enn i dag, men som er enda klarere på at offentlig støtte til private skoler skal komme elevene til gode. Vi mener vi har laget en lov som kan få bred støtte og stå seg over tid, og bidra til stabilitet og forutsigbarhet for skolene.

Det gjør vi gjennom å videreføre dagens godkjenningsordning med krav til grunnlag, men i tillegg åpnes det for private videregående yrkesfagskoler og profilskoler. For å kunne kalles en profilskole må skolen ha spesiell faglig oppmerksomhet innenfor emnene realfag, idrett, språk eller kunst og kultur, eventuelt en alternativ pedagogikk. En profilskole skal representere noe som er vesentlig annerledes enn hva som er normal praksis i offentlige skoler eller godkjente friskoler.

Samtidig videreføres og tydeliggjøres forbudet mot å ta utbytte, og det understrekes at drift av frittstående skoler ikke skal være forretningsvirksomhet. Det foreslås nye krav til innsyn og økt dokumentasjonsplikt til skolene for å sikre at offentlige penger ikke misbrukes.  Vi ønsker også å ha anledning til å kunne straffe skoler ved alvorlige lovbrudd. Derfor gir den nye loven mulighet til å gi karantene ved alvorlige brudd på regelverket.

Nå er loven sendt på høring, og vi forventer mange og gode innspill. Det endelige resultatet skal sikre en sektor som består av seriøse aktører som representerer et verdifullt supplement til den offentlige skolen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt