Verdidebatt

Påskefeiring i bibelens land ISRAL

Etter tre måneder som ledsager på Vestbredden, leser jeg reiseannonser for Israel-turer med nye øyne.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På en helside i Vårt Land 4. oktober annonserer Si-Reiser for turen: Påskefeiring i bibelens land ISRAEL. Turteam Reidun og Kurt Hjemdal. Turen er en av Vårt Lands leserreiser og benytter Vårt Lands logo.

I annonseteksten står det bl.a.: "Videre kjører vi gjennom Samaria hvor vi besøker Shilo der israelsfolket b.a. bygde det første permanente Tabernakel. Ellers står Jordandalen og Judeaørkenen på programmet,...."

Jeg var ledsager (Kirkenes Verdensråd) på Vestbredden i april, mai og juni i år. Mine opplevelser der gjør at jeg reagerer på ovennevnte annonse.

Annonsen bruker begrepene Samaria og Judea. Dette er begrepene mange av oss kjenner fra bibelhistorien, og således greit nok i denne sammenhengen. Men - dette er også Vestbredden, altså områder som okkuperes av Israel. Palestinerne bruker ikke Samaria og Judea. Min oppfatning er at Samaria og Judea brukes av de som mener at disse områdene er forbeholdt jødene og at palestinerne bør flytte eller fordrives derfra.

Det skal avlegges besøk i bosettingen Shilo. Det er ikke nevnt at dette er en ulovlig bosetting på okkupert område. Tett opp til Shilo ligger også bosettingene Shevut Rachel og Eli. Fra Shilo kan reisefølget se over til den palestinske småbyen Qaryut.

Bildet ovenfor har jeg tatt av en video jeg ble vist da jeg besøkte Qaryut. Det viser en palestinsk gutt på 13 år som falt og brakk benet da han løp fra bosettere som skjøt med skarpt etter ham. De militære står og ser på at sjefen for sikkerheten i en av bosettingene slår den liggende gutten.

Kanskje reisefølget kunne ta en liten avstikker til Qaryut? Få et møte med Bashar. Han kan fortelle om:

  • At bosetterne har konfiskert 14.000 mål jord av 20.000 mål. 6.000 mål tilbake til innbyggerne i Qaryut.
  • Hovedveien som har vært blokkert av hæren i 10 år, slik at de må kjøre lange omveier.
  • Bosettere som kutter ned, brenner og forgifter palestinernes oliven-trær.
  • Bosettere som angriper bønder når de pløyer åkrene sine.

Jordandalen står også på planen i den annonserte turen. Får reisefølget med seg:

  • At 250.000 palestinere er fordrevet fra dalen siden okkupasjonen i 1967?
  • Besøk på Eco-senteret i Al Auja? Der kan de fortelle om vannsituasjonen for palestinerne. At 95% av vannet i Jordan-elven blir avledet til bruk i Israel og israelske bosettinger.
  • Besøk hos innbyggerne i Al Jiftik- abu al'ajaj, som fikk boligene sine smadret av det israelske militæret den 21. mai. Uten tak over hodet i 40 grader.

Jeg kan gi mange flere tips om opplevelser. Jeg er klar over at perspektivet med turen sannsynligvis er det historiske sus over Jesu liv og virke, men stiller meg uforstående til at det legges opp til en tur hvor man skal reise med skylapper for hvordan Israel behandler palestinerne. Og skulle oppleve landskapene og byene der Jesus vandret uten at hans budskap om kjærlighet og rettferdighet appliseres på dagens situasjon.

Jeg spør meg: Når Vårt Land låner sitt logo til et slikt tur-opplegg, legitimerer ikke Vårt Land da Israels undertrykkelse av palestinerne?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt