Verdidebatt

Islamister og straff

I dag står Ubaydullah Hussain i norsk rett. Nå er hans mentor - Anjem Choudary og 8 andre radikale islamister arrestert i England siktet for terror. I en litt annen kategori - 450 militante islamister pågrepet i Libanon. Det avverges terrorangrep

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

i Frankrike og verden over.

I norsk fengsel sitter en fange som jeg ikke har full oversikt over soningsforholdene for - Mulla Krekar, men jeg har tanker om at det som er mest straff for han - og andre - som de to navngitte ovenfor er å bli avskåret fra tilgang til internett og bruk av mobil.

Jeg leser på Regjeringen.no - riktignok av årgang 2008 - at fanger med høy sikkerhetsrisiko plasseres i soning i fengsel med høyt sikkerhetsnivå

"I et fengsel med høyt sikkerhetsnivå har man i dag anledning til å ringe i tjue minutter per uke. Hvis man har barn, eller andre særlige behov, utvides ringetiden. Samtalene kan avlyttes. Mobiltelefoner er forbudt. I enkelte fengsler har man i samarbeid med skolen i fengselet, laget en begrenset tilgang til internett. De innsatte har ikke tilgang til sider hvor man kan kommunisere med andre, og all aktivitet kan spores. De har ikke tilgang til internett utenom når de er på skolen."

Med tanke på denne type fanger er det vel en viss fare for at internett vil bli brukt til mye annet enn skolepensum.

Så langt jeg vet er det kun ABB som er fengslet og sikker under særlig høyt sikkerhetsnivå.

Kriterier for bruk av regimet:

Straffegjennomføringsloven (§§ 10 og 11) gir hjemmel for bruk av særlig høyt sikkerhetsnivå. I Forskrift til lov om straffegjennomføring kapittel 6 heter det:

  • I avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå kan det innsettes domfelte og varetektsinnsatte som antas å medføre særlig rømningsfare, fare for anslag utenfra for å bistå til rømning, fare for gisseltaking eller fare for ny, særlig alvorlig kriminalitet.
  • Når andre sikkerhetsmessige tiltak har vist seg som eller fremstår som åpenbart utilstrekkelige, kan også innsatte som har gjort seg skyldig i gjentatt vold eller særlig truende atferd omfattes.

M.a.o. - ikke i nærheten av de to herrene nevnt ovenfor - eller er det å foreberede eller oppfordre til terrorhandlinger å regne som "særlig truende adferd"?

Men jeg er usikker på om vårt fengselsvesen er rede for og vet hva de skal gjøre hvis det brått er mange som skal til soning for forberdelser til eller oppfordring til terrorhandlinger.  Jeg skulle tro at det å være avstengt fra internett og mobilbruk er det i straffen som svir mest - videre så vil det være av viktighet å skjerme de fullstendig fra kontakt med andre som sitter inne av samme årsak, bruk av permisjon under soning - hvordan forholde seg til besøk o.s.v.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt