Verdidebatt

Reinfeldts kilevink til velgerne

Reinfeldt straffer velgerne som straffet ham. Svensk politikk blir mer spennende for Norge fordi nye samarbeidsmønstre kan utvikle seg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa det ikke med rene ord, men følgende budskap kunne leses mellom linjene: Når så mange borgerlige velgere gir sin stemme til Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson, kan de bare ha det så godt. Han straffer de velgerne som straffet ham ved å trekke seg.

Alliansen har stått for en moderat politikk, blant annet i innvandringssaker. Tilstrekkelig mange velgere straffer Reinfeldt for dette, og han svarer med å si «morna».

Standpunktet om å tre av både som statsminister og partileder for Moderaterna, var ikke en affekthandling i skuffelse over å ha tapt. Reinfeldt har lest meningsmålinger, og har lenge kunnet forberede seg på at Åkesson havnet på vippen.

Med 13 prosent av stemmene, sprengte i realiteten Jimmie Åkessson den borgerlige alliansen, som har regjert i åtte år. I Reinfeldt har alliansen mistet sin kampfører. Samarbeidspartiene var tydeligvis ikke forberedt på at han kastet inn håndkleet. Bildene fra de ulike valgvakene til alliansen viste stor skuffelse.

Det er ikke bare i Moderaterna prosessene blir hektiske de kommende ukene. Partiene som har samarbeidet med Reinfeldt, må også tenke nytt. Valgnatten var de helt avvisende til å vende seg mot Løfven og Sossarna.

Det ville ha vært direkte umusikalsk å gjøre en kuvending valgnatten, men hva skjer når strategene i de små partiene har fått summet seg?

Stefan Løfven forsøkte å se lykkelig ut da han kom på talerstolen frem mot midnatt søndag kveld. Å bli statsminister er det han har kjempet for i lang tid. Men nå skal han leve med en politisk situasjon som er alt annet enn oversiktelig.

Løfven spilte på sine egenskaper som en god forhandler. Det kan komme godt med, men er neppe tilstrekkelig. I starten blir han leder for en svakt fundert mindretallsregjering, men langsomt vil det politiske landskapet kunne endre seg slik at nye samarbeidskonstellasjoner trer fram.

For Kristeligdemokraterna, som igjen pekte nese til meningsmålingene, og kom seg over sperregrensen, kan det bli en interessant debatt om hvem partiet skal go'blunke til for ettertiden. Endrer partiet posisjon i samarbeidsholding, kan det også få følger for norsk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt