Verdidebatt

Bemerkning om Børge Brende.

Hva er en utenriksministers oppgave?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Polskfødte Nina Witozek har jo skrevet utallige artikler om et særtrekk med norskingene,dette at de skal ut og redde verden. Selv om de er en liten småstat. Dette kulturelle og psykologiske trekket stammer fra Wergeland-Bjørnson-Nordahl Grieg-tradisjonen.

Som vi vet blandet Bjørnson seg borti nær sagt alle etniske minoriteter i Europa i sin samtid og skrev i europeisk presse. For dette er han blitt en stor og berømt person blant smånasjoner i Europa den dag idag. Og det er naturligvis en velsignelse for en smånasjon som Norge at de føder fram personer som interesserer og bryr seg om undertrykte folk.Blomster for dette.

Men en utenriksministers oppgave i et lite land er ikke å frelse verden. Hans oppgave er å styre den nasjonale jolla mellom stormakters brottsjøer slik at befolkningen i smånasjonen ikke blir dratt inn i imperialistisk krig,at befolkningen ikke blir tatt på senga,at befolkningen føler seg trygg. Ikke forblør i krig.

For å oppnå alt dette er det en fordel å ha en intelligent utenriksminister som kan sin Machiavelli av statskunst,som er istand til både å finte og lure - ja også lyve hvis dette kan sikre nasjonens stilling under fare for å bli dratt inn i inter-imperialistisk krig.

Nå er det slik at Børge Brende i Ukraina/Russland spørsmålet ikke ter seg som en kjølig profesjonell statsmann, men som en personlig opphisset Bjørnsonist som nå setter Norge og Telemarkbataljonen i første krigslinje for den forestående Natokrigen mot Russland.

Spør du meg sier jeg at dette er provinspolitikk som springer ut av det som kalles et kompradorborgerskap.

Et kompradorborgerskap er et borgerskap som i all hovedsak har sine politiske loyaliteter til stormaktene, i dette tilfellet til USA. Loyaliteten til den egne nasjonen er underordnet dette.

Derfor har jeg idag ingen hemninger med å si at Brendes krigerske Bjørnsonpolitikk i Ukraina rettet mot Russland, vil ende opp i en stor katastrofe. Noen tror kanskje dette er profesjonell utenrikspolitikk, men jeg ser på det som det totale provins amatøreri som det lukter Unge Høire lang vei av.

Jeg finner det like greit å si fra på forhånd før vi befinner oss i skuddlinjene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt