Verdidebatt

Ben Gurion Airport.

Israelske overraskelser

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes vel bare et fåtall personer i Norge som forsøker å analysere de militære spørsmålene som har oppstått etter at krigen mellom Israel og Palestinerne startet 18 juli 2014 og den vil fortsette lenge.

Går man inn på israelske webber finner man fort ut at det er full konfrontasjon mellom de ulike etterretningstjenestene om hvem som har tatt mest feil, for åpenbart har isralerne fått seg flere militære overraskelser enn palestinerne.

De grunnleggende strategiske prinsippene for israelsk krigføring har gått på grunn. Det er blitzkrig på fiendens territorium,ingen forhandlinger  under krig og press. Alt dette er det slutt på.

De tusen Gaza- arbeiderne som jobbet 24 timer i døgnet med å bygge militære tuneller som gikk inn på israelsk okkuperte områder,ble kjørt til jobben med bind for øynene : de ante ikke hvor de jobbet. Det var selvfølgelig for å hindre at israelske kollaboratører/spioner inni Gaza kom på sporet.

Grunnen til at Hizballah mestret mye krigføring med Israel i Libanon i 2006-krigen,var at nordkoreanske eksperter hadde veiledet dem i tunellkrigføring og underjordiske bunkere. Det var en suksesshistorie og israelsk etterretning burde ha visst at denne krigsteknikken ville bli repetert på Gaza all den stund Hizballah samarbeider med palestinerne.

De israelske eliteavdelingene fikk derfor store tap da palestinske avdelinger stormet ut av militære tuneller på israelsk side,førte krig på israelsk hjemmebane. Israel oppgir ikke tapene,men det kan dreie seg om 70-80 soldater - også fra elite Golanibrigaden.

Da Hamassjefen Khaled Mashaal etter valgseieren over Fatah holdt sin første internasjonale pressekonferanse i Damaskus 28 januar 2006,var noe av det første han sa at palestinske grupper/partier måtte samle seg til en forent militær arme.

Dette kom som et sjokk på Fatah-partieierne som har tilbrakte det meste av tida siden den tid til å undergrave og sabotere Hamas - og vis a versa: fra åpen borgerkrig sommeren 2007 til skjult borgerkrig. Når det har vært så ekstremt med inkompetanse i styringen av det palestinske samfunnet,skyldes det mye rivaliseringen mellom Fatah og Hamas. Alle disse sammenslåingskonferansene har alltid kommet etter yttre politisk press; partene er og blir historiske politiske rivaler. Har vært det siden 1936-38.

Den andre store overraskelsen som Israel fikk, er at det åpnes opp for et nytt krigsavsnitt på Fatah-styrte Vestbredden. Surprise,surprise! (Har de aldri hørt om Huddabiya-avtalen?)

Etter år med forhandlinger skrev PAs Abbas under en felleserklæring med Israel i 2007 som gikk ut på at Fatah skulle demontere og nedlegge militsen Al-Aqsa Martyrenes Brigade. Allikevel virker det som Israel blir tatt på senga da denne gjenoppstår 22 juli med både krigserklæringer og aksjoner på Vestbredden i fleng.

På Gaza kaller Fatah-militsen seg Husseini Brigadene.

Den siste krigen har oppfyllt Hamassjefens drøm om en samlet palestinsk hær,nå er den der.

Fra norsk presse skulle man tro stakkarslige Hamas drev med sine hjemmelagede raketter,men rakettene er i hovedsak Grad og Fajr og rakettekspertene fra mange land fungerer på Gaza. For hvert år blir det lengre rekkevidde mot storbyer i Israel.

Det lages mye journalistikk på at raketter ramler i Tel-Aviv og Ashkelon. Det er naturligvis bekymringsfullt, men ingenting mot det som nå er på gang: raketter treffer Ben Gurion Internasjonale Airport og verdens flyselskaper overveier å droppe flights til Israel!

Denne flyplassen er Israels viktigste navlestreng til omverdenen. Fra et militært synspunkt er det horribelt. Horribelt.

Dette skjønner jo lederne av Hamas militære arm,Qassambrigadene. Deres talsmann,Abu Obeida, var idag i internasjonal presse og sa følgende: fra klokka 6 torsdag 21 august 2014 må alle internasjonale fly holde seg unna Ben Gurion Airport ellers vil de bli skutt ned.

Og: såfremt ikke Israel godtar at Gaza får flyplass og havn,vil Israel stå overfor en langvaring utmattelseskrig - "war of attrition".

Er det noe Israel IKKE vil ha så er det en slik krig. Bare på Gaza finnes det et titall ulike partimilitser som sammen utgjør en formidabel militær kraft som kan føre krig mot Israel i måneder. Her har vi både sosialister (Abu Mustafa brigadene) til "islamsk stat" (ISIL) og Qaida.

Mye tyder også på at Israel har undervurdert den militære kapasiteten når alle disse omgrupperer og ko-ordinerer seg. Etterretningstjenstene har ikke vært på høyde med virkelighetens utvikling.

Ellers: for de som er seriøst interesserte i historien om "Islamsk Stats" tilblivelse,bør gå inn på Voltaire og lese artikkelen "John McCain,Conductor of the "Arab Spring" and the Caliph" av 18 august. Kalifen det snakkes om er Bagdadi,Kalifen av " Islamsk stat."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt