Verdidebatt

Fortsatt nei til sexkjøp

Forbud mot kjøp av sex er den beste måten å bekjempe handel med kvinner på. KrF vil advare regjeringen mot å fjerne en lov som har dokumentert god effekt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fortsatt nei til sexkjøp

Vista Analyse har på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet evaluert forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester. Evalueringen viser at prostitusjonsomfanget i Norge er redusert med 20-25 prosent sammenlignet med året før loven trådte i kraft. Evalueringen konkluderer med at forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester demper etterspørselen og bidrar dermed til å redusere omfanget av prostitusjon i Norge.

Mindre attraktivt. Håndhevingen av forbudet, i kombinasjon med håndheving av hallikparagrafen og lov mot menneskehandel bidrar til å gjøre Norge til et mindre attraktivt land for prostitusjonsbasert menneskehandel enn det som ville vært tilfelle uten disse tre lovene og håndhevingen av dem. De økonomiske vilkårene for å drive med prostitusjon i Norge er blitt dårligere. Disse funnene må også sees i sammenheng med økonomiske nedgangstider tider i resten av Europa. Uten sexkjøpsloven ville Norge vært et mer attraktivt land for salg av seksuelle tjenester sammenliknet med mange andre europeiske land.

Mindre vold. Sexkjøpsloven styrker selgeren ved at kjøper kan anmeldes. Dette har gitt selgeren et virkemiddel for å håndtere dårlige kunder, kundene blir mer forsiktige, og kan for enkelte hindre utøvelse av vold. Politiet har heller ingen indikasjoner på økt vold som følge av sexkjøpsloven. Andre undersøkelser av vold i prostitusjonsmiljøene finner heller ikke støtte for en antagelse om økt vold mot prostituerte etter innføring av sexkjøpsloven.

KrF programfestet forbud mot kjøp av sex allerede i 1997 og var det første partiet i Stortinget som gikk inn for å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. Lovforbud er et riktig virkemiddel for å endre holdninger og dermed også svekke markedet for prostitusjon og menneskehandel.

Støtte de frivillige. KrF har hele tiden sagt at et lovforbud ikke er nok. Vi ønsker ikke å gjøre situasjonen for de prostituerte vanskeligere. Derfor må vi øke støtten til de frivillige organisasjonene som driver oppsøkende virksomhet rettet mot prostitusjonsmiljøene. Samfunnet må stille opp for de som er offer for menneskehandel og prostitusjon ved å tilby dem et verdig alternativ.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 16. AUGUST 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt