Verdidebatt

Snipp snapp snute, snart er oljeeventyret ute…

Ingenting er så ute som fortidens dekadanse, når man først vet bedre. Sminke laget av arsenikk og bly? Isolere veggene med aspest? Vi heller ikke do-bøttene rett ut på gata lengre, men vi gjør noe som er mye verre...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er nesten som man må viske om man skal uttale seg kritisk omkring myndighetenes valg for fremtiden vår. Vi sitter på en karusell som går fortere og fortere, vi flyr høyere og høyere. Hva Aladan brukte som drivstoff sier historien lite om, men den manglede viljen til å finne ut av hva vi skal leve av uten oljen er pussig. Hvorfor aksepterer vi at Norges elite går med skylapper inn i fremtiden?

Jeg kunne valgt meg Adm. dir. Helge Lund i Statoil som den store skurken i oljeeventyret. Jeg faller ikke for den fristelsen. Den norske stat er hovedaksjonær med en eierandel på 67 prosent som forvaltes av Olje- og energidepartementet. Det vil si at Statoils eiere er meg og deg det. Tenk over hva det betyr.

Det er vi som bærer den kollektive skylden for bruk av oljesand og for at selskapet ikke får direktiver om å finne mer miljøvennlige oppgaver til sine 29 500 ansatte.

Oljeforbruket må brutalt reduseres, det er bare et tidsspørsmål. Oljeprisene vil stupe og det hadde vært fint med ledere som var på hugget etter en plan for fremtiden.

Jeg ønsker ikke ledere som går mot stupet med bind for øynene! Fastlands-Norge har i årevis slitt med en overopphetet økonomi som gjør oss mindre konkurransedyktige i internasjonal handel. Å styrke de bedriftene som har en miljønøytral produksjon er å strekke en hånd ut mot en ikke så fjern framtid. Er ikke det det minste man kan forvente?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt