Verdidebatt

Mindfulness i grunnskolen?

Jeg vet ikke hvor utbredt dette er, men et av innslagene i Dagsrevyen 16.07 tok oss med til en skole i Elverum der vi møtte veilder Anne Sælebakke, en lærer og en allerede "mindful" klasse. Nå skulle en forvente at det ville være en del protester

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

blant foreldrene for denne type innlæring helt ned i 5-årsalderen.  Og det er det, så her er det flere dilemma.

Vi er vel mange som har tenkt tanken av ved å ta den kristne barnetro ut av skolen, så åpnes døra for alternativer - og det er på den siden vi er nå - den alternative.

Dette forsøkes å selges inn til bekymrede foreldre som en gavepakke som skal hjelpe det viktigste de har til å være mer til stede i eget liv - å være til stede i øyeblikket.

Psykologer er skeptiske til den nye trenden og mener at barn må få lov til å være mer seg selv.

Veileder og fagbokforfatter på mindfulness Anne Sælenbakke beskriver dette som at barn lærer å fokusere oppmerksomheten.

Hun avfeier kritikken som misforståelser - at psykologer og skeptikere legger noe anne i det enn det som det egentlig er.

Hvis da dette skal inn i grunnskolepakken allerede fra 5-årsalderen, så bør foreldre vite hva dette går i og hva som kan komme inn via øvelser.

Og - hvis dette blir en pakke som ikke kan mottas for de fleste - alle - så blir det etter min mening et dårlig møte med grunnskolen hvis foreldre skal be om fritak for disse øvelsene før barnet har funnet sin trygge plass på en skole som inngir tillit - trygghet og tillit er grunnlag som må være til stede i all innlæring.

- innslaget begynner rundt 20 minutter.

Tok en "tur" på nettet og fant cv'n til Anne Sælenbakke.  Der oppgir hun bl.a.: "Hun har etterutdanning i følgende disipliner: kroppsorientert psykoterapi/ BODYnamic Analyse, pedagogisk kinesiologi/One Brain, medisinsk qigong/Biyun metoden og oppmerksomt nærvær/Mindfulness. De ulike tradisjonene knytter hun sammen ved hjelp av Kommunikologi, en tverrfaglig metadisiplin i kommunikasjons- og forandringsarbeid.

Hun brenner særlig for barn og unges balanse i vår tid, og betydningen av nærvær i pedagogisk praksis, i barnehager og skoler."

I innslaget var det snakk om barn ned til 5 år, men kanskje det ikke stopper der?

"Siden slutten av åttitallet har jeg fått regelmessig undervisning og veiledning i oppmerksomt nærvær ved Vækstcenteret i Danmark."

Følgelig tok jeg turen til Vækstsenteret og fant følgende:

"Den videregående spirituelle træning forestås af Jes Bertelsen. I sin undervisning går han ud fra en syntese mellem østlig og vestlig spirituel viden og praksis, set i lyset af moderne psykologisk og filosofisk tænkning."

Ok, så i bunnen ligger det spirituell - en åndelig trening - som er hentet fra en miks av ymse.  Så - barn fra 5 år eller mindre skal påbegynne en spirituell trening som er en miks av ??

"Kurserne i personlig udvikling, kropsbevidsthed, tantriske arbejdsmåder, meditativ nærværstræning, ledelse med hjertet og kreativitet har som grundklang forbindelsen mellem det daglige liv og en spirituel dimension."

Her møter vi et ord som vi kanskje ikke kjenner innholdet i - tantriske arbeidsmåter - fra store leksikon:  "Tantrisme, betegnelse for en bred strømning innen indisk religion, både i hinduisme og buddhisme. Den oppstod på 400-tallet e.Kr. og ble stadig mer dominerende, spesielt i ritualer og yoga.

Tantrismen gjennomstrømmer buddhismen i Nepal og Tibet. En egen tantrisk retning er shingon-skolen i Japan. Også innen hinduismen er tantrismen fortsatt levende, bl.a. i Bengal.

antrismen vil fremfor alt være en praktisk metode til å oppnå overnaturlige evner (siddhi) og frelse (moksha). Den forutsetter at den makt som guddommene har, også finnes latent i mennesket og kan vekkes til live og utnyttes ved hjelp av ritualer, meditasjon og yoga-øvelser. Viktig i tantrismen er tanken at det store kosmos gjenspeiles i mennesket. Tantrismen er derfor ikke asketisk og verdensfornektende, men gjør bruk av kroppen og menneskets lystfølelse. Også språkets fonemer gjenspeiler såvel guddommen som kosmos, og det blir derfor benyttet kraftladede formler (mantra) som blir resitert i forbindelse med ritualer og meditasjon.

I visse tantriske miljøer ble det lagt vekt på ukonvensjonell opptreden, og i ritualene ble flere av den ortodokse religionens moralbud systematisk brutt: det ble drukket alkohol og spist kjøtt, og i sammenheng med ritualene ble kasteskillene opphevet. I visse kretser ble det praktisert rituelt samleie. Læren ble alltid overlevert direkte fra mester (guru) til elev, og det ble lagt vekt på at den skulle holdes hemmelig.

Hinduisk tantrisme er spesielt knyttet til guden Shiva. Gudens shakti, «kraft», betraktes som kvinnelig og blir tilbedt som den store Gudinnen. «Kraften» finnes også i mennesket, slumrende nederst i ryggsøylen (ikonografisk fremstilles den som en oppkveilet slange, kundalini). Ved hjelp av yoga-øvelser kan den vekkes til live og gjennomstrømme hele kroppen."

Javel, barn ned i 5 år og mindre skal innpodes i dette og mere til i en miks - for egen del er jeg glad mine barn er voksne, ,men jeg har barnebarn.  Dette er nå  meg, men hva tenker dere?  Er dette trenden som skal inn i alle barn før de er blitt mindfulle nok til å forstå hva som serveres?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt