Verdidebatt

I beste fall en misforståelse

Palestinerne fortjener støttespillere som ikke forkludrer saken med å blande inn egne fordommer om jødekonspirasjoner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De siste dagene har både Erik Hillestad og Trond Ali Linstad kommet med tilsvar til min kronikk "En mur av mistenksomhet" (Vårt Land 3. 7). Dessverre bærer begge tilsvarene preg av å i beste fall ha misforstått hva saken dreier seg om.

Linstad (Vårt Land 5. juli) og Hillestad (Vårt Land 7. juli) ser begge ut til å lese kronikken primært som et forsvar for de israelske sperringene på Vestbredden. Dette er i beste fall en misforståelse. Tvert imot presiserte jeg tidlig i teksten at det er mange grunner til å være kritisk til denne barrieren– uansett om man velger å kalle den sikkerhetsgjerde, antiterrorgjerde (Israels betegnelser), raseskillemur eller – slik jeg valgte å gjøre – det nøytrale separasjonsmur, som blant annet anbefales av BBC.

Hillestad ser ut til å omtale staten Israel som en 70 år lang okkupasjon. Man kan mene mye om opprettelsen av Israel i 1948. Men det er nå engang slik at landet i dag eksisterer, og er anerkjent av både FN og de fleste av verdens land. Det er også temmelig tendensiøst å sammenligne landet med nazi-Tyskland og israelske palestinere med quislinger – slik Hillestad også tilsynelatende gjør. Men vi kan la dette ligge her.

Kritikken min av det pågående installasjonsprosjektet ”The Oslo Wall” ved Jakobs Kirke handler nemlig ikke om hvorvidt denne barrieren eller for den saks skyld Israels okkupasjonspolitikk kan forsvares eller ikke. Den handler om den mistenkeliggjøringen av jøder som ikke bare preger tekster på prosjektets nettsted men også flere av de planlagte deltakerne.

Den opprinnelige presentasjonen hadde blant annet ordlyden ”Det har blitt hevdet, og kan ikke stikkes under en stol, at jøder har en betydelig og ofte avgjørende posisjon innen politikk, media og kultur i en rekke nasjonale og internasjonale maktorganer.” Det ble deretter spurt om det kunne gå bånd mellom disse jødene, og om disse ble brukt til å manipulere opinionen ”for eksempel i forhold til Israel” eller ”for å fremme egne mål”.

Trond Ali Linstad hevder nå at dette utelukkende var ment provokativt, for å få Galtung til å klargjøre hva han egentlig har ment med sine mange kontroversielle uttalelser de siste årene. Linstads strategi er her tilsynelatende den samme som hos konspirasjonsteoretikere flest: Kjøre ut med kraftig skyts, samtidig som man garderer seg med å tilføye at man "bare stiller spørsmål." Og siden mye av det samme budskapet kan gjenfinnes på Linstads eget nettsted under overskriften "Vær kritisk til jøder!"er det dessverre liten tvil om hva han selv mener konklusjonen på disse spørsmålene er.

Linstad spør videre hva Galtung har sagt, siden jeg er kritisk til at Litteraturhuset og andre aktører slipper ham til. Vel, for det første har Galtung anbefalt et forfalsket, sterkt antijødisk skrift "as a guide to our world". For det andre har han anbefalt litteratur der det blir hevdet at Arbeiderpartiet kontrolleres av jøder og at det foregår narkotikasalg fra synagogene, samtidig som han antydet at man burde se nærmere på Anders Behring Breiviks medlemsskap i frimurerordenen fordi frimureriet "bygger på jødiske elementer". For det tredje har Galtung i et forsøk på å skape debatt om jødemakt henvist ikke til Mearsheimer og Walt eller andre som har forsket på samspillet mellom amerikanske og israelske interesser, men til nynazisten William Pierce – bare for å legge til at han "ikke har for vane å undersøke ideologi" hos en forfatter og heller ikke seg noen grunn til å tvile på innholdet når han ble konfrontert med dette. Når man i tillegg ser på nettstedet til Galtungs nettverk Transcend – som inkluderer en lang rekke artikler av konspiratorisk art, herunder artikler som trekker i tvil den "offisielle" versjonen av holocaust– bør alarmen begynne å gå hos de fleste, slik den også har gjort hos en rekke universiteter som de siste årene har avlyst foredrag og suspendert ham fra forskningsnettverk.

Palestinerne befinner seg i en svært vanskelig situasjon, og har gjort det i flere tiår. Det er det ingen tvil om. De fortjener støttespillere som ikke forkludrer saken med å blande inn egne fordommer om jødekonspirasjoner.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 10. JULI 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt