Verdidebatt

Nedstøvet verdighetsgaranti for eldre?

Det er av og til man lurer på om de ansvarlige innen eldreomsorgen har latt verdighetsgarantien støve ned. Det er i hvert fall ikke helt sjelden man hører om brudd på garantien.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nå sist et grotesk eksempel i en artkkel i Vårt Land forleden . Om beboere på sykehjem som blir vekket kl. 4 om natten for å morgenstell. At vi gjennomgående har for dårlig bemanning ved våre sykehjem har vi hørt lenge,  men så dårlig a teldre må "mishandles" det hadde jeg ikke trodd. Men leder irådet for sykepleieetikk uttalte forleden at det fremdeles er slik at man enkelte steder starter morgenstellet midt på natten for å avhjelpe arbeidspresset på dagvaktene.

Slik kan vi da i all anstendighets navn ikke ha det. Jeg går ut fra at de ansvarlige omgående tar tak i dette. Med det kjennskap jeg har til eldreomsorgen i vår kommune, Asker tror jeg man heldigvis  ikke sitter i glasshus når det nattlig morgenstell. Min erfaring med stellet i det sykehjemmet min ektefelle er, synes jeg "fleksibel oppvåkning" blir ivaretatt så langt det lar seg gjøre.

Uansett, for fremtiden bør i det minst garantien slås opp på hver enkelt sykehjemsavdeling i landet vårt, og kanskje politikerne burde ha den liggende på nattbordet?

Hvor mange kjenner egentlig til garantien?. Den yder i hvert fall slik:

"Tjenestetilbudet skal innrettes i respekt for den enkeltes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel og sikre at medisinske behov blir ivaretatt. For å oppnå disse målsettingene skal tjenestetilbudet leggetil rette for at følgende hensyn ivaretas:

En riktig og forsvarlig boform ut fra den enkeltes behov og tilstand

Et variert og tilstrekkelig kosthold og tilpasset hjelp ved måltider

Et mest mulig normalt liv, med normal døgnrytme og adgang til å komme ut, samt nødvendig hjelp til personlig hygiene

Tilby samtaler om eksistensielle spørsmål

Lindrende behandling og en verdig død.

Å bevare eller øke sin mulighet til å fungere i hverdagen. Omsorgen skal bidra til habilitering og rehabilitering.

Faglig forsvarlig oppfølging av lege og annet relevant personell, som sikrer kontinuitet i behandlingen

Tilby eldre som bor på helseinstitusjon enerom. "

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt