Verdidebatt

Utfordrende klær

– Det går et sukk i meg når jeg ser svært lettkledde 14-åringer. Presset for å spille på kropp unner jeg ingen, sier Morten Eikli, en av seminarholderne til Ungdom & Medier. Hvem vil snakke med tenåringene om valg av klær?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er en kommentar jeg har gruet meg til å skrive. En grunn til det er at temaet kan oppfattes som «moraliserende», og dermed avvises blankt.  Eller enda verre – å bli beskyldt for å legge skylden for tafsing og overgrep på jentene. Målet med å skrive noe om dette temaet er å reflektere over hva klær – eller mangel på klær – gjør med hvordan vi mennesker ser på hverandre.

Vi lever i en gjennomseksualisert kultur. Unge vokser opp i et samfunn der naken hud og seksualitet systematisk brukes for å tiltrekke oppmerksomhet – og selge produkter. Kjendiser kler av seg i manneblader, og forteller at de er stolte av å vise frem kroppen sin.

–Det er en del av gamet i denne bransjen å spille på sex, og det er jeg komfortabel med, sier artist og låtskriver Hanne Sørvaag til bladet MANN.

Nakenhet tiltrekker seg oppmerksomhet, og appellerer spesielt sterkt til menn. Dette bruker reklamebransjen bevisst.

– Det er klart at en reklame med lettkledde damer er mer trafikkfarlig enn om man reklamerer for andre ting, sier Arne Aase i Trygg Trafikk til Bergensavisen.

Aase uttaler seg i forbindelse med en sak om et solsenter, der veggene som vender mot gaten er tapetsert med bilder av en dame i bikini.

Den oppmerksomheten 14-åringer får når de er lettkledde er ikke den type oppmerksomhet de egentlig ønsker seg. Men hvordan skal de vite forskjellen, når så mye ellers i samfunnet tapetseres med naken hud for å tiltrekke oppmerksomhet?

Som 14-åring fikk jeg beskjed fra faren min om at kjolen jeg hadde på meg var for kort. Jeg ble sur og irritert, og tenkte at foreldre skjønner ingenting av hvordan det er å være ung.

Nå som jeg er mor selv ser jeg annerledes på det. Hver vår blir jeg overrasket over de korte shortsene som unge jenter går rundt i, og hvor mange som velger å gå med gjennomsiktige bluser. I år er shortsene så korte at deler av rumpa viser, skriver minmote.no, og anbefaler leserne å styre unna de korteste variantene.

Menn har fullt og helt ansvar for egne tanker når de ser jenter som er lettkledde, mener Karl-Johan Kjøde og Morten Eikli. De har begge vært aktive som seminarholdere for Ungdom & Medier.

– Som mann er det mitt ansvar hva jeg gjør med mine tanker, men det skader ikke om jentene spiller på lag, sier Karl-Johan Kjøde, som nå er lærer ved Bibelskolen i Grimstad. Han understreker at det er en fin linje mellom beundring og begjær, og at det er noe alle menn trenger å respektere – både for å bevare sin egen integritet og av respekt for jentene.

Klesstil er ikke et enkelt tema å ta opp, og det trengs begrunnelser og forklaringer– ikke bare forbud eller kommentarer om at det ikke passer seg med korte kjoler eller skjørt. Den oppmerksomheten 14-åringer får når de er lettkledde er ikke den type oppmerksomhet de egentlig ønsker seg. Men hvordan skal de vite forskjellen, når så mye ellers i samfunnet tapetseres med naken hud for å tiltrekke oppmerksomhet?

I en samtale med unge må det i tillegg tas hensyn til at de fleste tenåringer er veldig opptatt av å passe inn, og følge den samme moten som vennene. Alle mennesker trenger bekreftelse og komplimenter – og søker etter det på forskjellige måter. Det vi trenger aller mest er likevel å bli sett som den vi er som menneske, og ikke bare bli redusert til en kropp til nytelse for andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt