Verdidebatt

El Salvador i Ukraina.

Revolusjonen i military affairs.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Det spiller ingen rolle om hvem som gjør hva.

Den eneste ting som spiller noen rolle er hvem som forteller

historien."

Balkan-ekspert Diana Johnstone 8 mai 2014.

Jeg tenkte jeg skulle redegjøre litt for hva som vil hende på Ukrainascenen i de nærmeste månedene siden det i det  Norge bare hersker den totale Nato-oppfatning der som i Syriakrigen.

For å forklare dette må man gå tilbake til Pentagon 10 september 2001 hvor USAs daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld tilintetgjorde den gjeldende struktur for de amerikanske væpnete styrkene og lanserte "revolution of military affairs". Dette er naturligvis en omfattende sak som vi sikkert kommer tilbake til,derfor bare noen få punkter nå.

USA hadde naturligvis i alle sine kupp i LatinAmerika og Indonesia holdt seg med "special forces" som foretok "black ops",dvs operasjoner av morderisk art som ikke skulle synes i offentligheten såsom "targeted killings". Dette var fram til Rumsfeld tale dog en begrenset del av USAs militære virksomhet,men både Rumsfeld og visepresident Dick Cheney ville at disse "special forces" skulle spille en større og ledende rolle i framtidens kriger som ble Afghanistan og Irak.

Det andre viktige momentet ved militærrevolusjonen var privatiseringen av krigføring. Pentagon startet ved Irak-krigen å hyre inn private leiesoldatfirmaer (mecenary firms) - som det finnes rundt 150 av i den vestlige verden - som hver enkelt hadde spesialisert seg på særoppdrag for krig.

Hvorfor det gikk så på trynet i Irak var blant annet dette: her var cirka 20 000 soldater fra de private krigsfirmaene som rivaliserte seg imellom for nye kontrakter med Pentagon og viste muskler på vill vest-måten.Og interessant: disse private firmaene såsom Blackwater sto ikke juridisk foran en amerikansk militærdomstol ved uhyrligheter, men var bare ansvarlig overfor seg selv.

Da en eldre general av den gamle skolen hadde hørt på Rumsfeld/Cheneys nye Pentagon-revolusjon, bemerket han: "Nå gravla USA Geneve Konvensjonen."

Dagens melding fra kupp-regjeringen i Kiev kommer da fra en tidligere høyreekstremist,Andriy Parubiy, som nå er fungerende forsvarsminister: " kontra- terrorist operasjonene i ØstUkraina vil fortsette uhindret."

Hva betyr dette? Flere vestlige journalister har fått med seg at atmosfæren,stemningen, inni den offisielle ukrainske hæren ikke er god. Her mangler omtrent alt fra mat til telt,fra ulltepper til moderne utstyr.

Kiev-regjeringen har derfor bygget noe de kaller en Nasjonalgarde og ryggraden i denne er nazistiske Høyresektoren og nasjonalistiske Svoboda. Men som enhver vil forstå: en haltende offisiell hær og Nasjonalgarden kan heller ikke gjøre all verden med en folkelig reisning i ØstUkraina.

Det vi derfor vil få se i de nærmeste månedene er at Pentagons private armeer såsom Blackwater/Greystone vil bli satt inn sammen med agenter fra den tyske,britiske,franske,norske militære etterretningstjenesten etter modell av El Salvador og Balkankrigene. Det var Telemarkbataljonen og avdøde Trond Bolle som var på serbisk territorium og la ut signalmerker for Natobombing i 1999.

Av alle europeiske Nato-stater er det Tyskland som uten sammenligning forøvrig opptrer mest krigskåte mot Russland. Og da må man først ha klart for seg at også Tyskland i likhet med USA har nedlagt enorme summer for å bygge opp venner og klientpolitikere i Kiev og Tysklands foretrukne er bokseren Klitschko. Nå borgermesterkandidat i Kiev.

I Tyskland er det slik at de store partiene holder seg med sine egne Foundations som har enorme summer til disposisjon - ofte fra næringsliv eller stat. Det er da Ebert-stiftelsen,Konrad Adenauer Foundation og Heinrich Bøll Foundation. Bare den siste hadde i 2012 en konto på 48 millioner Euros og kontorer i 30 land og dette er kanskje den minste av de nevnte tre. Alle disse har jobbet lenge og grundig i Kiev. Enhver som kan litt historie vet at den tyske makten i hundre år har vært hekta på Krim og Ukraina.Enormt hekta.

Da franske Sarkozy for en del år tilbake drev med nykolonisering av Algerie og andre arabiske stater uten innblanding fra Tyskland,brøt Frau Merkel ut: hvis Frankrike skal holde på med egen politikk i Arabia,kan vi (Tyskland) gjerne innlemme Ukraina i EU! Hun mente på et vis Tyskland i økonomisk henseende.

Det aller siste fra Tyskland i krigsmodus var at kjente Bernd Riegert fra statlige Deutsche Welle skriver at Nato kan ikke bare stole på konvensjonelle våpen i en militær opptrapping rundt Russland, men det må også innkludere atomvåpen!

Tyskland hadde i 2012 et militærbudsjett på 46 milliarder dollar, mens USAs lå på 700 milliarder dollar. Med den krigsglød som nå hersker i Tyskland kan vi forvente store økninger av deres budsjetter.

Enn så lenge er USA-Tyskland de beste partnere i Ukrainakonflikten som i løpet av nær framtid vil surne og skjære seg: hvem skal ha hegemoniet i vilke stater i Kaukasus,Svartehavet og Baltikum?

Men i Nato-Norge er man ikke trent i selvstendig politisk tenkning. En etterplaprer bare hva sittende amerikansk president sier og tror det vil redde nasjonen. De skal få se.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt