Verdidebatt

"Befolkningseksplosjonen i Oslo" og "Verdighet eller ydmykelse"

Dette er titler for forelesninger som er holdt ved Universitetet i Oslo - Det samfunnsvitenskapelig fakultet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Du kan også få del i disse forelesningene ved å gå inn på nettsiden med lyd- og bildeopptak

Kunnskap og forståelse kan her gis gjennom våre nyere formidlingsmuligheter. Kunnskapskanalen på NRK er en annen av disse.

Opptakene ligger i kronologisk rekkefølge.  Det første i tittelen på dette innlegget; "Befolkningseksplosjonen i Oslo" har også en del fakta i grafiske kurver og annet tallmateriale, som kan bedre forståelsen av utviklingenen i Oslo, og hvordan den kan arte seg fremover. Forelesningen finner du under samlingen av forelesninger fra "Åpen dag" først på nettsiden.

Det eldste er fra 1960 og er et engasjerende kåseri ved Ragnar FrischHan mottok nobelprisen, som den første i økonomi, i 1969.

Han var grunleggeren av Økonomisk institutt i 1932, som et forskingsinstitutt, da som en del av Det juridiske fakultet. Han også var dekan ved det fakultetet en periode.

Han var et allsidig menneske; også gullsmed, birøkter og dessuten; en stor humorist! Opptaket viser hans gode evne til å bruke mange sider av seg selv i formidlingen av det faglige.

Jeg vil også trekke frem opptakene fra "Frokost med Bernt". Bernt Hagtvet er professor i statsvitenskap; og med den utrettelige… stipendiat Anders Ravik Jupskås, har de skapt en viktig møteplass på Universitet i Oslo. Som eksempel på denne kvalitet :
"Frokosten" 7. Oktober 2010: Stortinget - Ingen makt i denne sal?

Med:
 politisk rådgiver Morten Søberg,

 professor Hanne Marthe Narud (1958-2012),  professor Trond Nordby,

 daværende partileder Erna Solberg

 og stortingsrepresentant Martin Kolberg.


Den 3. av opptakene jeg vil trekke frem, er den som også er i tittelen på dette innlegget: Verdighet eller ydmykelse. Det viser også noe av det arbeid den allsidige bidragsyter; Evelin G. Lindner, har utrettet. Med nettverksorganisasjonen; Human Dignity and Humiliation Studies, som hadde sitt utspring bl.a. fra hennes doktorgradsarbeid ved fakultetet, og prosjektet World Dignity University er det skapt mangesidig bidragsplasser for en bedre verden.

I meste laget snart nå, men; mye engasjerende, for flere alderstrinn, blir det forøvrig mulighet til å oppleve "live" på UiO-festivalen lørdag 24. mai. 

"Å leva, det er å elska" er et dikt jeg setter høyt. Jeg har også erfart dette i det idealistiske arbeid som mange uttretter ved min arbeidsplass.

Diktet ble endret, ved en henstilling, for å bli en salmeversjon. I sin siste diktsamling gikk dikteren; Anders Vassbotn, tilbake til sin orginalutgave, som vel også kan brukes i en kirke (neste salmebok?). Her er det i orginalutgave:

Å leva, det er å elska

Å leva, det er å elska
det beste di sjel fekk nå,
å leva det er i arbeid
mot rikare mål å trå.

Å leva, det er i livet
å finna det største verd;
å leva, det er å vinna
til sanning i all si ferd.

Å leva, det er å leggja
all urett og lygn i grav;
å leva, det er som havet
å spegla ein himmel av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt