Verdidebatt

Ukraina-krisen og spillet i det negative rom

I forbindelse med Massakren på Maidanplassen er det kommet foruroligende rapporter om snikskyttere som skjøt og drepte både demonstranter og politi. Spørsmålet er hvem som kan stå bak?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I forbindelse med Massakren på Maidanplassen er det kommet foruroligende rapporter om snikskyttere som skjøt og drepte både demonstranter og politi. En avlyttet telefonsamtale mellom Estlands utenriksminister Urmas Paet og EU's utenrikspolitiske leder Catherine Ashton har gitt næring til spekulasjoner om råttent spill av provokatører i kulissene.

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/05/ukraine-bugged-call-catherine-ashton-urmas-paet


"In the call, Paet said he had been told snipers responsible for killing police and civilians in Kiev last month were protest movement provocateurs rather than supporters of then-president Viktor Yanukovych. Ashton responds: "I didn't know … Gosh.""

I så fall har vi med Spill i det negative rom eller negativ sektor å gjøre, et fenomen som slett ikke er nytt i europeisk historie. Et kjent eksempel er Riksdagsbrannen i Berlin natten mellom 27. og 28. februar 1933, kun 4 uker etter at Hitler kom til makten. Brannen var regissert og påsatt etter initiativ fra nazistene selv, men alle trodde det var kommunistene som stod bak, og de fikk da også skylden.

Men disse metodene ble ikke oppfunnet av Hitler og nazistene. Stalin hadde allerede utviklet dette spillet til en kunstart. I 1921 satte det hemmelige politiet i Russland i gang et spill som senere er blitt kjent under navnet "the trust":

http://en.wikipedia.org/wiki/Trust_Operation

"Operation Trust (операция "Трест") was a counterintelligence operation of the State Political Directorate (GPU) of the Soviet Union. The operation, which ran from 1921 to 1926, set up a fake anti-Bolshevik resistance organization, "Monarchist Union of Central Russia", MUCR (Монархическое объединение Центральной России, МОЦР), in order to help the OGPU identify real monarchists and anti-Bolsheviks. The cover story used for discussion was to call the organization the Moscow Municipal Credit Association." 

Folk som meldte seg inn, ble etter hvert arrestert av det hemmelige politiet og skutt, uten lov eller rettergang.

Et annet eksempel er massakrene i Katyn-skogen, der NKVD massakrerte ca. 4500 polske krigsfanger, blant dem mange offiserer, i et skogsområde i nærheten av den russiske byen Smolensk i mars 1940.

http://no.wikipedia.org/wiki/Katyn-massakren

Russerne hevdet i alle år at det var tyske nazister som stod bak massakrene, og innrømmelsen av de faktiske forhold begynte å komme på 1990-tallet. Først i 2010 kom en offisiell russisk innrømmelse av at Stalin gav ordren.

Her fra Norge er dette spillet kjent fra Rinnan-banden og Sonderabteilung Lolas virksomhet i Trøndelag under den tyske okkupasjonen. De utga seg for å være en motstandsbevegelse for å lokke til seg motstandsfolk for så å arrestere dem.

Fra nyere tid har vi avsløringen av National Defence League, en høyreekstremistisk organisasjon som var bygd opp av antirasister fra SOS Rasisme.

http://www.dagbladet.no/2012/03/11/nyheter/innenriks/ndl/sos_rasisme/overvakning/20499501/

"Dagbladet kan nå avsløre at demonstrasjonen var arrangert av flere antirasister. Ifølge flere uavhengige kilder var NDLs ledelse infiltrert av personer med tette bånd til SOS Rasisme og tillitsverv i organisasjonen.

- Da vi vedtok å arrangere demonstrasjonen hadde folk som samarbeidet med SOS Rasisme et klart flertall i ledelsen i NDL, sier et tidligere medlem i NDL-ledelsen til Dagbladet.

Personen forteller at han jobbet med å infiltrere ledelsen i NDL i flere år, under falsk navn. I praksis bygget og driftet de NDL, mens de rapporterte til SOS Rasisme, ifølge flere kilder.

- SOS Rasisme hadde full kontroll over NDL. I 2010 og fram til våren 2011 utgjorde vi som jobbet i samarbeid med SOS Rasisme et klart flertall i styret og ledelsen av NDL, sier personen."

Vi ser altså at slikt dobbeltspill ikke er noe nytt i historien, og har vekselvis blitt brukt av både ytre høyre og ytre venstre opp gjennom de siste 100 årene. Hvem var så disse snikskytterne som øyenvitner så skyte både på demonstranter og politi i Kiev i februar? Var det ukrainske nazister eller Putins folk som stod bak?

Dette må granskes av uavhengige eksperter, gjerne med et mandat fra FN. Inntil så skjer blir det mest spekulasjoner og gjetninger, og det er heller ikke sikkert at vi får vite sannheten før lang tid er gått.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt