Verdidebatt

Inkonsekvent og svakt av SV

Fra Kosovo til Krim fins det ikke snev av folkerettslig konsistens eller prinsippfasthet fra Vestens side.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FN mener at nasjonalstatene sin suverenitet skal være ukrenkelig. Verdensorganisasjonen bygger hele sin virksomhet på dette prinsippet. Det danner selve skjelettet i FN-traktaten.

I Europa har det skjedd nytenkning og oppmykning av FN-prinsippet. Dannelsen av EU-unionen bygger folkerettslig på det grunnsyn at flertallet i et land kan gjennom demokratiske beslutninger bestemme at landet skal bygge ned sin nasjonale suverenitet og la seg innlemme i unionen. Folkeviljen avgjør. Det kan gjøres unntak fra FN-prinsippet.

Prinsippet om at folkesuvereniteten går foran nasjonens suverenitet, har en annen, folkerettslig konsekvens. Når en befolkning i en region vil arbeide for å løsrive seg og bygge sin egen nasjon, så har den rett til det. FN har selv fulgt opp under delingen av Sudan.

Kosovo ble den store prøvesteinen i Europa. Vestmaktene var helt klare på det nye folkesuverenitetsprinsippet. Serbias territoriale integritet måte vike for folkesuvereniteten i Kosovo. Flertallet i Kosovo hadde rett til løsrivelse. NATO gikk til krig. SV sin stortingsgruppe støttet bombingen.

Nå har imidlertid pipen fått en helt annen lyd. "Russlands intervensjon på Krim-halvøya er farlig, uakseptabel og folkerettsstridig", uttaler SV sin utenrikspolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell på vegne av partiet.

Foranledningen gjelder at en junta har tatt makten i Ukraina. Bevæpnede og godt organiserte nazi-stormtropper var i frontlinjen under statskuppet. De patruljerer gatene, og Ukrainas jødiske befolkning er skremt.

Juntaen består av Høyre sitt ukrainske søsterparti sammen med ytterliggående høyre-fascister og rendyrkede nazister. Den er EU-vennlig og har ukrainsk unionsinnlemmelse som målsetting.

Befolkningen i det østlige og sørlige Ukraina opplever seg truet. Russiske styrker har rykket inn på Krim for å støtte og beskytte befolkningen mot juntaen i Kiev. Aksjonen har (hittil) gått fredelig for seg. Ingen er skutt. Ukraina er heller ikke blitt bombet, slik Serbia ble for 15 år siden, da norske F-16 deltok med Kristin Halvorsen sin velsignelse.

Folket på Krim hilser det russiske nærværet hjertelig velkommen. Befolkningens overveldende flertall ser på de russiske styrkene som redningsmenn og beskyttere. Det er tillyst en folkeavstemning på Krim i månedsskiftet. Alle tegn tyder på at resultatet av den kan komme til å danne folkesuverenitetsmessig grunnlag for en selvstendighetserklæring fra republikken Krim.

Nå forfekter imidlertid Vesten det stikk motsatte i forhold til sitt eget Kosovo-standpunkt under krigen på Balkan. Fra Kosovo til Krim fins det ikke snev av folkerettslig konsistens eller prinsippfasthet fra Vestens side.

Konsistens og prinsippfasthet synes ikke å plage SV heller. Den antirussiske propagandaen i Vesten er voldsom, men må et parti som SV legge seg flat for den? Er ikke partiets mangel på prinsipiell fasthet i denne sammenhengen et tegn på rett og slett feighet? Værhanepolitikk som snur seg i den retningen Anders Fogh Rasmussen blåser?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt