Verdidebatt

Dagkirurgi 5

Smerter vil alltid være en utfordring i helsetjenesten. Smerteregimer skal hjelpe til å balansere belastningene ved inngrepet når anestesien er ute av kroppen. Det forskes stadig på bedre smertelindring.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Til Ullevål kommer de som har forgiftet kroppen. Det skjer ved bruk av alkohol, med eller uten blandinger av medikamenter, eller narkotiske stoffer. På freak. no diskuterer giftlidende, og andre, blandinger og bruk. Mye av narkotikaen, som misbrukes, er kjøpt på nett. Man vet ikke hvem, eller hva, den er laget av. Avgiftningen kan mislykkes eller bli svært krevende.

En viktig faktor ved narkotikamisbruk er at kroppen kan spises opp innenfra i løpet av 72 timer. Det kan gå ut over en legemsdel eller større deler av kroppen. Det fører til ulidelige smerter, som i seg selv eskalerer videre misbruk. Det, som i utgangspunktet skulle lindre psykiske traumer, blir kroppens største fiende.

I 1976 kom gatesalg og bøffing i Oslo. "Heroinen" var koffein, et større kvantum karbonater, 5-10 g morfinbase og et udefinerbart barbiturat. 2 mnd. Senere døde en kvinne av et skudd med 20% heroin og 80% rottegift (VG,1977). Heroinen skapte frykt i miljøet, så selv de giftlidende kalte heroinen for morfin-klorid (=Oslo,2011).

Forskningen var heller unyttig. En psykolog skrev; "kvinner, som røker marihuana fast, liker ikke menn med store brystkasser, mens pillemisbrukende kvinner misliker kraftige menn"(VG,1975).

Flere fra pop- verdenen beskrev alkohol, som mye farligere, og mer vanedannende, enn hasj. Diskusjonene var unyansert og brutalt åpne.

Ingen var  klar for dette fenomenet.

Noen har et forhold til smertestillende medikamenter. De bruker det aktivt. Den dagkirurgiske virkeligheten krever åpenhet i behandlingen for å få god planlegging.

Noen drikker en flaske vodka og betegner det som normalt. Noen drikker to glass vin hver dag.

Hvis man kombinerer alkohol med medikamenter, som paracetamol og kodein, kan man få alvorlig leverskade. Man må  raskt avgiftes på sykehus for å redde livet.

Vedvarende smerter, andre steder, før en operasjon, kan gi utfordringer postoperativt.

Helsepersonell gjør mange vurderinger og samler informasjon om pasientene for å forstå den komplekse virkeligheten de lever i.

God kommunikasjon og åpenhet redder mange situasjoner. Tillit skaper gode sirkler.

Kunnskap er viktig for å kunne sammenfatte og sette den individuelle behandlingen ut i livet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt