Verdidebatt

Ut med bedehusmiljøene?

Utviklingsredaktør i VL, Åshild Mathisen har en interssant og tankevekkende kommentarartikkel i avien 4.januar. Tittel: "Avis søker stemmer".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hun mener blant annet at tilbakemeldingher tyderpå at leserne har lagt merke til endringen i avisen. Far bedehusmiljøer til akademiske miljøer.Og at avisen dermed har blitt mer relevante, spennende og utfordrende. Sellv om jeg er  en gammel gubbe på over 90 år, "mosegrodd", er jeg faktisk stort sett glad for  den utviklingen som har skjedd på flere områder også i en kristen avis. Men bedehusmiljøet bør fortsatt ha en rettsmessig plass i avisen.Det er fortsatt en god del av oss som har mye å takke for den kristne oppdragelsen dette har gitt, og som har vært god ballast å ta med seg ved samfunnsmessig innsats. Enten det har vært en akademiker eller en med mindre boklig lærdom. Særlig i dette året som Grunnlovens 200-årige levetid feires. Den kristne kulturarven har den hele tiden hegnet om. Og i den historiske feiringen bør bedehusene ha sin naturlige plass. Derfor er det grunn til å nevne:

Bedehusene er seiglivede hus. Det er førsteamansuensis Olaf Aagedal som sier dette i en sosiologisk avhandling om bedehusfolketDe har spilt en stor rolle i lokalsamfunnene. Både sosialt og kulturelt og med Guds ord i høysetet. Uansett flere kristne samfunnsengasjerte mennesker har kommet fra dette miljøet.

For kort tid fikk jeg anledning til å være med på feiring ävet bedehus i Asker som har vært slitesterk i 120 år, og fortsatt er det.Derfor var det befriende å lese om at på Dawn-forum 2012 (om Meninghet- og forsamlingssplantinvg og ) ble spørsmålet om gjenreising av bedehuset berørt. En av iniativtakerne , generalsekretær Rolf Kjøde, Normisjon holdt blant annet et av innleggene. Han snakket om veien framover er veien til de åndelige kildene. , og understreket at bedehuset må gjenoppdage sin åndelige arv, som et bønnehus og et åndelig kraftsentrum, "der vi søker Guds ansikt, lar Gud ransake oss ved forkynnelsen av sitt ord og er ærlige med hverandre som hverandres mentorer og veiledning.." I denne vektleggingen kan lavkirkeligheten og frikirkeligheten møte hverandre, sa han.

Hvorom allting er håper jeg avisen fortsatt kan ballansere tilfredsstillende mellom den kristne kulturarv og blikket mot det åpne samfunn. Og ikke tape av syne brobygging mellom mennesker, tro og tanke. Med stø kurs på lederplass.

Denne artikkelen har jeg limet inn i går, men forsvant. Derfor duplikat

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt