Verdidebatt

Iran-avtalen og Israel

Overspiller Israel-lobbyen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg fanget opp en nyhet på pc-en nettopp om  at toppmøtet i Geneve varte i ti minutter idag. (tv ute av funksjon i øyeblikket)

Faktisk er det slik at de aller fleste tunge stater i verden syns det var bra at Obama holdt det gående - via Valerie Jarrett - med hemmelige forhandlinger med Iran. Og den krigsskadede og fattiggjorte befolkningen inni USA var også for engangs skyld på linje med presidenten: de ønsker en roligere verden og oppbygging av det forsømte USA - Detroit som et skrekkeksempel.

Men allerede Eisenhower  i sin siste tv-tale advarte amerikanerne mot det militær-industrielle kompleks. Denne mektige lobbyen i USA lever av kriser og krig. Dessuten har vi den mektige Israel-lobbyen som i de siste månedene har tatt for seg hver eneste senator i Congressen med lovnader om framtidig politisk støtte og sånt som kan ligne på bestikkelser.

En del av sikkerhetspersonalet rundt Obama ble sparket etter at en av dem gikk ut på tv og fortalte at enkelte møter i det Ovale Rom endte i full hurlumhei med hytting og skriking. Nå er det eksplosive tilstander inni maktens USA.

Derfor må da Obama balansere med litt krigsretorikk og fastholden av sanksjoner i håp om å rore ned neo-con zionister,lobbyene og det militær industrielle kompleks. En undersøkelse inni Israel redegjorde for at 66% av de israelske jødene var imot avtalen med Iran.

Det er ingen grunn til å tro at de amerikanske jødene har noen annen oppfatning og det kom ingen  protester på at Sheldon Adelson, styrtrik donor til Lobbyene og Republikanerne,uttalte 22 oktober 2013:

"USA burde slippe en atombombe på Iran for å drive landet til å oppgi sitt kjernefysiske program."

Det er også interessant at de avisene som norske lederskribenter holder seg med,New York Times og Washington Post,også er imot Obama-Iran-avtalen og det kommer av at redaksjonene er godt besatt med tilhengere av Likud og Netanyahu og selvfølgelig fanatiske neo-cons som aldri kan få nok krig.

En av dette miljøet, Noah Beck,skriver på Frontpage idag følgende - og jeg tror dette er utbredte tanker i Lobbyene:

"Netanyahu - like any other responsible leader - would rather bring about WORLD WAR III than the last israelis."

Det som alltid har gjentatt seg i jødisk historie, er at når det jødiske samfunn har blitt for mektig ymse stedet, så har det kommet tilbakeslag av ulik karakter. Edward I utviste jødene fra England i 1290,bare for å ta ett eksempel.

Som mange analytikere har vært inne på: det jødiske samfunnets makt i USA idag er langt større enn det var i Tyskland i 1929 da det for alvor begynte å blåse opp der.

Skulle det nå gå slik at den samlede krigsfraksjonen i USA fikk knekket Iran-Obama avtalen,er jeg redd det folkelige USA begynner å lete etter syndebukker på samme vis som man gjorde etter nederlaget i Tyskland 1918.  En skal ha i hu at krigsveteraner fra permanente kriger fra Balkan til idag, utgjør kjempeproblemer i millioner av amerikanske familier-  med ødelagte sinn og nerver,amputerte føtter eller armer. Og staten har heller ikke penger til noen kvalitetsbehandling og webben Veterans Today forteller at det bare handler om fortvilte alkiser og junkies.

Det virker ikke som man helt ser alvoret i situasjonen med Iran-Obama-avtalen. Dens hendelsesforløp kan definitivt avgjøre historiens gang på lik linje med skuddet i Sarajevo i 1914. Blir avtalen vedtatt, kan det bli en saudi-israelsk krig mot Iran og da vil Krigsfraksjonen og Lobbyene  presse  på for amerikansk deltagelse.

Hva som da skjer,får enhver spekulere på selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt