Verdidebatt

Rask hjelp til Fillipinene

Ved å bevilge 20 millioner kroner til Fillipinene, motbeviser regjeringen inntrykket av at den ikke er velvillig til bistand.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når 12000 mennesker trolig er omkommet på Fillipinene som følge av tyfonen Haiyans herjinger, skaper det en bølge av sympati og bistandsvilje fra verdenssamfunnet.

EU var raskt ute med å bevilge krisestøtte på nær 25 millioner kroner. Det høres ikke mye ut, men det er viktig at hjelpesignaler kommer raskt.

Den norske regjering bevilget i går ettermiddag 20 millioner i støtte. Det var en viktig markering ettersom det er skapt et inntrykk av Solberg-regjeringen nedprioriterer bistand. Ved å være langt mer rundhåndet enn EU, viser regjeringen at Norge skal være best på bistand også under et nytt regime.

Tyfonen karakteriseres som en av sterkeste vindene som noen gang er registrert. Det fyller verdens befolkning med bekymring. Er slike naturkatastrofer menneskeskapte?

Tyfoner og orkaner har vi alltid hatt, men hva er grunnen til at ekstremvær oppstår oftere og oftere? Mange eksperter mener det skyldes en tiltagende global oppvarming. Finstilte økosystemer kommer i ubalanse og virkningene blir katastrofale.

Såkalte klimaskeptikere mener at det ikke finnes beviser. Flere og flere hendelser med ekstremvær, viser at det er en farlig holdning å benekte slike sammenhenger.

Det er helt nødvendig å holde en sterk oppmerksomhet om hvordan vi kan bekjempe den globale oppvarmingen. Å snu verdenssamfunnets holdninger, tar tid. Mye er allerede skjedd, men kampen må fortsette med uforminsket styrke.

På kort sikt handler det nå om å hjelpe alle berørte så raskt som mulig, både på Fillippinene og her i Norge.

De siste årene har vi i Norge fått en stor kontingent filippinske aupairer som nå frykter for skjebnen til familie, slektninger og venner. Noen av aupairene har hatt et ublidt møte med Norge. Disse må nå få kjenne på hva som ligger av omsorg i det norske samfunnet.

Norske myndigheter har ikke oversikt hvor mange nordmenn som har vært i nærkontakt med tyfonen. Det er naturlig at det tar tid å få i gang kommunikasjonslinjene når naturkreftene er så voldsomme. UD må selvsagt prioritere arbeidet med å finne ut hvordan situasjonen er for et par hundre nordmenn i landet.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt