Verdidebatt

Lou Reed - ikke en helt "Perfect Day"

Media melder at Lou Reed er død i dag i en alder av 71 år. Av jødisk herkomst - biseksuell - forsøkt kurert ved hjelp av "electroconvulsive therapy" som tenåring - en opplevelse som Reed deler med sitt publikum i "Kill your sons" (1974)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

""They put the thing down your throat so you don't swallow your tongue, and they put electrodes on your head. That's what was recommended in Rockland county to discourage homosexual feelings. The effect is that you lose your memory and become a vegetable. You can't read a book because you get to page 17 and have to go right back to page one again."

Vi, som har levd en stund, husker Velvet Underground og banan-coveret signert Andy Warhol, men for egen del - etter en rask googling - hadde ikke hørt "Jesus" - med en tekst og en fremførelse som vi gjerne ikke ikke forbinder med Reed..

Reed overrasket undertegnede og andre med et svært lyttbart album anno 1972  - "Transformer" produsert av David Bowie og for egen del - dette var ok i små doser - det ble lite lytting og søken etter Reed i årene som kommer.

Ikke vet jeg,- om det var det at Reed var hensatt i en verden svært ulik min eller ikke, men det er først i dag jeg leser om at hans tekster gjerne kom fra hans selvopplevde vandring i Manhattan street blant homoseksuelle, sadomasochister og junkies.  "Sister Ray" er f.eks. en sang om en transvesitt som var heroin dealer.  Slik jeg skjønner det, så var det flere enn jeg som kjente at dette var hakket over the edge - og lot Reed drive i fred med sitt.

I mai 2000 opptrådt han for daværende pave, John Paul II.

Lou Reed ble til slutt gift.  Det skjedde i 2008 og den utkårne var Laurie Anderson.

Jeg hadde en periode i gymnasalder der jeg leste mye mørk litteratur - bl.a. Edgar Allan Poe. Også Reed hadde nok lest sin Poe.  I 2003 ga han ut en dobbelt-cd der han skrev om noen av Poe's tekster og med artister som David Bowie, Kate og Anna McGarrigle ... og the Blind boys of Alabama - her med en annen utgave av "Jesus" sammen med Reed på Letterman i 2004 ...

Teksten til tross - det er vel heller usannsynlig at han og Jesus fant veien sammen - men .. ingenting er umulig.

Ifølge biografien så er det derimot Tai Chi med øvelser og meditasjon som var hans åndelige reise.  Han hadde ansatt personlig trener og laget selv en veileder.

Melding om at Reed er død har også kommet tidligere.  I 2001 kringkastet mange radiostasjoner at han var død av en overdose.  Så er lite sannsynlig i dag.  Det meldes at han gjennomførte en levertransplantasjon i april - at han kjente seg sterk og oppegående, men ... i dag .. ble det ikke noen "Perfect day"..

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt