Verdidebatt

Et tredje tempel?

En del kristne tror at Bibelen lover at et tredje tempel skal bli bygd en gang i framtiden. Stemmer dette?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Først må jeg stille deg et spørsmål: Var Guds Lam, Jesus, nok til å rense våre synder med sitt blod?

Hvis ditt svar er ja, forstår du at det ikke er behov for et tredje tempel med ofringer av dyr. Dyr som hvis blod skal rense synder som Jesu blod allerede har renset! Skal Jesus, det endelige Offer, stå og se på at dyr blir ofret i et tempel en gang i framtiden? Skal verdens Frelser erkjenne at det han gjorde på korset ikke var nok, og at det derfor er behov for et nytt tempel med alt hva det innebærer?

Hvis svaret ditt er nei, at Jesu offer ikke var nok, vil jeg be deg leses Bibelen én gang til. Jesu offer på Golgata var nok til å tilgi våre synder.

La oss fortsette tankerekken. Det loves ingen steder i NT (eller GT) at et tredje tempel skal bli gjenreist. Dette er ønsketenkning og feiltolkning. I NT er hele tankegangen at vi er et tempel, og at Jesus selv er hjørnesteinen. Vi ofrer åndelige offer i kraft av å være prester for Gud. Vår Yppersteprest er Jesus selv.

Brevet til Hebreerne sier klart og tydelig at det gamle systemet er over. Et ny pakt har kommet med sitt system. Det loves ingen steder i dette brevet at Jesu offer på korset var av midlertidig betydning, og at det derfor er behov for ofringer av dyr en gang i framtiden. Ingen steder i NT finner du en slik tankegang. Ei heller i GT.

Men det er dette en del kristne egentlig sier. Det er ikke nok med Jesu blod, så Gud har angivelig lovet at det skal komme et tredje tempel hvor jødene skal ofre dyr igjen. På en eller annen måte må du klare å forsone Jesu offer og blod, med ofringer av dyr i et framtidig tempel - samtidig! Ser du galskapen i en slik forkynnelse?

Slik forkynnelse kalles futurisme. Det motsatte er preterisme. Futuristene tror at det skal komme et slikt tempel i framtiden. Preteristene mener at det ikke kommer noe nytt tempel.

Løftet om et tredje tempel finnes ikke i Bibelen. Det er komplett ulogisk, og det tramper på det blod Jesus utøste for våre synder. Dette er hvor alvorlig forkynnelsen til futuristene er. Man mer eller mindre gjør korset til en parantes i historien.

Kan du se for deg Jesus i et framtidig tempel hvor dyr ofres for å rense synder? Kan du se for deg han som hang på korset, gi sin godkjenning til et tempel som har en yppersteprest som går inn i Det aller helligste? Sier ikke Hebr at Jesus er vår Yppersteprest som gikk inn i Det aller helligste i Himmelen? Men dette var ikke nok? Vi trenger et nytt jordisk tempel med et nytt alter hvor dyr skal ofres?

Jeg håper du kraftig revurderer futuristenes forkynnelse. Hvis du ikke har hørt om preterisme før, så er det en lære som sier at f.eks Matt 24 og store deler av Johannes Åpenbaring, allerede er oppfylt.

Jeg har i dette innlegget vist deg hvor søkt det er å tro på futurismen. Den gjør Jesu offer og blod nærmest verdiløst. Et tredje tempel er en svært så viktig del av futuristenes teologi om framtiden. Og en slik forkynnelse er global i omfang. Men det er heldigvis preteristenes forkynnelse også.

Hvis du ønsker å bestille en bok om dette temaet og om endetiden generelt, vil jeg anbefale "Last Days Madness" av Gary DeMar. Den går nøye gjennom både futuristenes og preteristenes teologi. Forfatteren gjør en sammenlikning av disse to typer forkynnelse og konkluderer.

:)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt