Verdidebatt

Katolsk prest erkjenner overgrep

En katolsk prest i Norge er anmeldt for å ha forgrepet seg seksuelt på en mindreårig jente.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Et forferdelig tillitsbrudd, sier Oslo-biskop Bernt Eidsvig til Vårt Land.

Eidsvig hører til en orden utenfor Wien, augustinerkorherrene i Klosterneuburg. Her var han novisemester fra 1996 til 2005 og reiser dit jevnlig. Novisemesteren er den som følger opp prestekandidatene. Presten som mandag kveld ble anmeldt for overgrep mot en mindreårig jente i Bergen, trådte inn nettopp i Klosterneuburg i 2006. Det var Eidsvig som presteviet ham i 2011.

Seks års fengsel. Seksuell omgang med barn under 16 år straffes med fengsel inntil seks år. Presten skal ifølge bispedømmet selv ha erkjent å ha hatt et seksuelt forhold til jenta. Ifølge bispedømmet er det ingenting som tilsier at presten har brukt tvang eller vold. Overgrepene skal ha skjedd i Bergen.

Nyheten har slått ned som et sjokk i den katolske St. Paul menighet i Bergen. Bare de færreste i St. Paul menighet i Bergen var orientert om saken før den sprakk tirsdag formiddag. Menighetsrådsleder Ewa Bivand kom rett fra ferie:

– Jeg liker ikke å si at jeg er sjokkert, men jeg er dypt berørt av dette. Men kirken har en beredskapsplan for overgrep, og det er betryggende at vanlige katolikker har mulighet til å ta kontakt og få hjelp. Nå er saken hos politiet, og vi skal ikke dømme før de er ferdig med sin etterforskning, sier hun.

.– Det er et forferdelig tillitsbrudd ovenfor den som har vært utsatt for dette. Det er også et tillitsbrudd i alle retninger i kirken. Dette er den første nye saken jeg har fått i min tid som biskop, og det er forferdelig vanskelig å komme til rette med det, sier biskop Bernt Eidsvig til Vårt Land.

Han sendt tirsdag ut en pressemelding.

– I lys av den oppmerksomheten som har vært om overgrep de siste årene: Har det vært gjort endringer i opptaket, studieløpet og oppfølgingen i Klosterneuburg?

– Det vet jeg ikke. Jeg vet at de følger de regler som gjelder for hele kirken. Dette er av de ting som jeg skal spørre om når vi kommer videre, sier Eidsvig til Vårt Land.

Alvorlige saker. Overgrepsproblematikk i Den katolske kirke har fått stor oppmerksomhet de siste årene, etter opprullingen av flere alvorlige saker i land med en stor, katolsk befolkning. I 2010 ble det kjent at bakgrunnen for Trondheim-biskop Georg Müller avgang året før, var at han hadde innrømmet overgrep mot en altergutt.

– Hvordan påvirker denne saken den tilliten som dere i menigheten har, Ewa Bivand?

– En feil som er begått av ett menneske behøver ikke å ødelegge vårt forhold til andre. Og prester burde jo oppføre seg bedre. Men vi er ikke helgener hele veien, og også en prest er påvirket av synden, sier menighetsrådsleder Bivand.

Les mer i Vårt Land

Hordan mener du Den katolske kirke i Norge har håndtert overgrepssaker? 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt