Verdidebatt

Egypt blør

En egyptisk kristen, som av sikkerhetshensyn må være anonym, gir oss i sine nyhetsbrev et perspektiv på situasjonen i Egypt som supplerer det vanlige nyhetsmedier formidler:

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En lang liste med navn på kirkebygninger, klostre, kristne skoler og kristne bokbutikker, apotek og kristne hjem som har vært angrepet, satt i brann og ødelagt de siste dagene av tilhengere av Det muslimske brorskapet er blitt publisert i både egyptiske medier og sosiale medier. Angrepene fant sted i Fayoum, Bani Suwief, Minya, Assiut, Sohag, Qena, Luxor, Giza og Kairo som en hevn for sikkerhetsstyrkenes oppløsning og ødeleggelse av de to hoveddemonstrasjonsleirene til Det muslimske brorskapet i Kairo og Giza. I 14 av Egypts 28 distrikter er det innført portforbud for å forhindre flere angrep i den kaotiske tilstanden som rår.

Fanatiske muslimer som støtter Det muslimske brorskapet, er bevæpnet med alle typer våpen fra maskingevær til molotovcocktails. De angriper fredelige kristne og brenner ned kirkene, butikkene og husene deres ikke bare for å vise sin dominans over dem, men også for å straffe mengder av kristne som sto opp mot politikken til tidligere president Morsi og hans regime.

I MInya inntok grupper av bevæpnede tilhengere av Det muslimske brorskapet en landsbygate og brukte hele kvelden på å sette fyr på kristnes butikker og hjem til alt var ødelagt. Verken politi eller soldater viste seg. Det var ingen som tilbød hjelp eller beskyttelse.

Jeg ringte en venn i Minya. Han fortalte meg at i en av landsbyene hadde Det muslimske brorskapet advart kristne kvinner mot å vise seg på gatene. Hvis de gjorde det, ville de bli drept. Noen muslimske kvinner hjelper sine kristne naboer med å handle inn de matvarene de trenger slik at de ikke må ta risikoen med å gå ut. I et firma skaffet muslimske kvinner slør til de kristne kvinnene og smuglet dem fra arbeidsplassen til hjemmene deres. I en annen landsby der en kristen mann prøvde å beskytte kirkebygningen mot ødeleggelse, ble han drept. Jeg kan ikke med ord beskrive hvordan han ble drept og hva de gjorde med hans døde legeme. I enda en annen landsby rev de ned korsene på kirkebygningen og holdt fest etterpå mens de satte fyr på korsene.

Jeg har vanskelig for å sette ord på opplevelsene denne morgenen. Den triste dagen i går gav ikke bare meg en søvnløs natt, men også millioner av andre kristne og muslimer som elsker dette landet og oppriktig søker dets velferd. Det ble en dag med mange tårer, smerte og engstelse for det vi var vitne til av vold. Ifølge offisielle rapporter fra det egyptiske helsedepartementet ble 235 mennesker drept og 2001 såret. Antallet døde og sårede kunngjort av Det muslimske brorskapet gjennom Al-Jazeera og medier som støtter Brorskapet, er selvsagt mye høyere.

Det er ikke tiden nå for å diskutere hvem som har rett og hvem som har urett eller hva som burde vært gjort. Saken er heller ikke om det var rett å tvinge Det muslimske brorskapet til å forlate Rabaa-el Adawia- og Nahda- gatene, der de har hatt leirene sine og blokkert gatene i 45 dager, og om det var fredelige demonstrasjoner med et legitimt politiske mål eller ikke. Jeg kan gå enda lenger og si at det heller ikke er tiden for å sørge over flere titalls kirkebygninger, skoler, bibelbutikker og andre butikker og kristnes hjem som systematisk er blitt angrepet, ødelagt og brent ned.

Det vi ikke kan holde ut, er det som skjedde meden 10 år gammel jente, Jessica Boulos, sist uke. Hun ble skutt og drept av en fanatisk muslim da hun var på vei hjem etter et bibelstudium i en av Kairos evangeliske menigheter. Hennes familie er knust, og drapet kaster mørke skygger over hele det kristne samfunnet i Egypt.

I dette kaoset er tapet av kirkebygninger smertefullt, men det kan ikke sammenlignes med tap av menneskeliv, den smerten, frykten og engstelsen som fyller hjertene for alt som kan skje i Egypt i dag og dagene som kommer. Bygninger kan gjenoppbygges, men døde mennesker får vi ikke tilbake.

Vi ser og hører rasende tilhengere av Det muslimske brorskapet som på TV forteller at de skal brenne ned Egypt fullstendig og danne det de kaller «Egypts frie hær» som skal kjempe mot hæren. De vil kjempe sammen med jihadistene i Sinai, og egypterne vil ikke være i stand til å sove før president Morsi er tilbake!

Vær med oss i bønn for mitt land! Dette er den vanskeligste tiden vi har vært vitne til. Det fredelige Egypt synker nå ned i vold, hat og hevnlyst. Mitt hjerte og hjertene til millioner av egyptiske kristne og muslimer blør når vi ser at Egypt forandres til å bli et fremmed land for oss. Be om at freden må komme tilbake til byene våre. Be om visdom for politiet og hæren. Be om at en overveldende kjærlighet og ånd av tilgivelse må fylle hjertene til alle kristne, slik at vi kan følge Jesus og hans ord om å be for dem som angriper og forfølger oss. Vi som er kristne egyptere, må mer enn noen gang vise kjærlighet. Be også om at noen må nå inn til alle dem som er hjernevasket av Det muslimske brorskapet. Jeg roper: «Ya Rab (min Herre), frelse Egypt fra det onde!»

En kristen jeg kjenner, som bor like ved ett av stedene der Det muslimske brorskapet har hatt sine demonstrasjoner i 45 dager, fortalte meg om en opplevelse han hadde i går. Etter at mengden av tilhengere av Det muslimske brorskapet ble tvunget bort, gikk han til hjemmet sitt som han ikke hadde kunnet bo i på 45 dager. Da han gikk gjennom nabolaget, la han merke til alle de forvirrede menn og kvinner som snakket om den seieren Det muslimske brorskapet hadde forventet over fienden. Nå lovpriste de landets nye ledere. Han sa: «Jeg har forsøkt å hate dem. Hjernevasket som de er har de ønske om å brenne ned hele landet. Men jeg følte at en guddommelig kraft tok tak i meg, så jeg gikk inn i en butikk som er eid av et medlem av Det muslimske brorskapet. Den ligger like ved leiligheten min. jeg kjøpte mange flasker vann og begynte å gråte der jeg gikk og delte ut flasker til alle menn og kvinner som kom i min vei. De er mennesker som trenger Kristi kjærlighet.»

Oversatt av Stig Magne Heitmann

Informasjonsleder i Åpne Dører

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt