Verdidebatt

Signér brev mot lovendringsforslag som vil forverre prostituertes kår!

Vi anmoder departementet på det sterkeste om å revurdere forslaget, da et eventuelt gjennomslag vil forverre situasjonen for dem loven angår: sexarbeidere. Signér og spre ordet!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg anbefaler alle å støtte opp om tankegangen om ikke å lage lover som vil gjøre situasjoenen for de prostiterte verre, men at vi heller bør tenke ut konstruktive løsninger som vil hjelpe dem best mulig. Å skyve problemer under teppet eller skyve de prostituerte ut av samfunnet, hjelper ingen. Det forverrer faktisk livet til mange.

Dette er skrevet og på initiativ av Phd-stipendiat i etikk og prostitusjonsforsker ved UiO, Ole Martin Moen, og sexarbeider Hege Grostad.

(Dette er et svar til høringsnotatets kapittel 6 om formidling av prostitusjon: http://www.regjeringen.no/pages/38226240/Hoeringsnotat.pdf. Alle som vil kan signere dokumentet med fullt navn eller pseudonym. Merk at dette blir et offentlig dokument. Signaturer sendes til frkxox@gmail.com.)

Høringsuttalelse

I Justisdepartementets høringsnotat (sak 20123307) om endringer i straffeloven foreslås et forbud mot både entydig og tvetydig markedsføring av seksuelle tjenester. Dette utgjør en endring av dagens lovgivning, som bare forbyr entydig markedsføring av slike tjenester. Vi anmoder departementet på det sterkeste om å revurdere forslaget, da et eventuelt gjennomslag vil forverre situasjonen for dem loven angår: sexarbeidere.

Dersom tvetydig markedsføring forbys, må sexarbeidere ty til enda mer diffuse annonser enn de må i dag. Ytterligere diffuse annonser vil gjøre det vanskeligere for politiet å få oversikt over markedet og vanskeligere for ulike hjelpetiltak å nå frem. Et forbud mot tvetydig markedsføring vil også presse sexarbeidere vekk fra det relativt trygge innemarkedet og til det langt mer voldsutsatte utemarkedet. Grunnen til dette er at innemarkedet, men ikke utemarkedet, baserer seg på annonsering.

Av samme grunner som at tvetydig annonsering bør tillates, bør også entydig annonsering tillates. For det første er det er fullt tillatt å selge sex i Norge, og sexarbeid er skattepliktig virksomhet. Det er problematisk at annonsering for lovlig arbeid er forbudt. Det er også et vektig moment at dersom forbudet mot annonsering fjernes, vil politiet kunne bruke sine ressurser på å bekjempe reell kriminalitet, ikke annonsering for et lovlig yrke. Reguleringen av nettannonseringen kan tas over av forbrukerrådet og arbeidstilsynet, noe som vil være kjærkomment, siden det i dag ikke finnes noen som luker ut useriøs markedsføring i sexkjøpsmarkedet.

I tillegg til at forbudet mot annonsering bør oppheves, bør også sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Sexkjøpsloven, som forbyr kjøp, men ikke salg av sex, gjør situasjonen dårligere for sexarbeidere, for den gjør kunder mistenksomme og bidrar til at de lovlydige kundene forsvinner, mens de som er igjen bare er de som er villige til å bryte loven for å kjøpe sex. Dette er en uheldig utsjalting med hensyn til sexarbeideres sikkerhet. Sexkjøpsloven bidrar også til betydelig sigmatisering av sexarbeidere, og fører dessverre til at sexkjøpere ikke tør varsle politiet ved mistanke om menneskehandel eller andre alvorlige forhold.

Hallikparagrafen, på sin side, nekter prostituerte arbeidskontrakter, sykepenger og fagforeningsmedlemskap, og tar fra dem muligheten til å leie et sted hvor de kan arbeide trygt. I dag kastes sexarbeidere ut av leilighetene sine med henvisning til hallikparagrafen. Hvordan kan dette gjøre livene deres bedre? Siden sexarbeidere allerede er en utsatt gruppe, burde lovgivingen sikre bedre, ikke dårligere, rettsvern for disse.

Det er også viktig å huske, som et bakteppe for denne debatten, at vold, menneskehandel, slaveri og sex med mindreårige allerede var forbudt før annonseforbudet, sexkjøpsloven og hallikparagrafen. Det vil selvsagt også fortsette å være forbudt selv om annonseforbudet, sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Det disse lovene forbyr, er frivillig kjøp og salg av sex mellom voksne mennesker. Et slikt forbud er moralistisk motivert, og det har dårlige konsekvenser for alle parter: for politiet, som må bruke knappe ressurser på jage folk som bytter sex mot penger, for sexarbeidere, som blir støtt ut av samfunnet, og for de som betaler for sex, som blir straffeforfulgt for en helt uskyldig handel.

Signaturer: (per lørdag 01.06. 14:30)

Hege Grostad (sexarbeider)
Ole Martin Moen (PhD-stipendiat i etikk og prostitusjonsforsker, UiO)
Frank S Thrana (Samfunnsmedisiner)

Privatpersoner:
Anders Solli Sal
Stene Anker
Odd Arne Jensen
Arne Eriksen
Yngve Høiseth
Espen Overtraae

...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt