Verdidebatt

Raus med selvrosen

Alle vet at hvis Nome ble med på effektive strategier som reduserer bransjens fortjeneste, ville hans karriere i Bryggeriforeningen få en brå slutt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bryggeriforeningens direktør, Petter Nome, startet en alkoholdebatt (Vårt Land 06.05.)med å angripe flere oppfatninger han tilla meg. Som i sitt senere innlegg (Vårt Land 14.05.) pretenderer han å heve seg høyt over en lurvete debatt og å ville samarbeide med alle om edle mål.

Det mangler ikke på honnørord som han mener atskiller ham fra andre debattanter: Han er angivelig uten «fordommer og kjepphester», «er opptatt av resultater og ikke symboler», «vil støtte kunnskapsbaserte tiltak», og er i det hele tatt raus med selvrosen.

Alkoholskader. I cirka 40 år har forskerne vært enige om at alkoholskadenes utvikling stort sett følger det samlede alkoholforbruket. En vesentlig reduksjon av problemene er ikke mulig uten en betydelig reduksjon av forbruket. Nome påpekte selv at de 10 prosent som drikker mest, drikker halvparten av alkoholen. Når jeg (Vårt Land 07.05) gjentar dette og påpeker at stordrikkerne derfor er avgjørende for alkoholindustriens økonomi, kaller han det for «mistenkeliggjøring»

Men alle vet at hvis Nome ble med på effektive strategier som reduserer bransjens fortjeneste, ville hans karriere i Bryggeriforeningen få en brå slutt.
Han skriver at «Brewers of Europe er en spydspiss i arbeidet for sunnere omgang med alkohol». Forskningstidsskriftet PLOS Medicine publiserte i april en studie av alkoholbransjens argumentasjon. Konklusjonene er nådeløse: «Strong evidence is misrepresented and weak evidence is promoted. Unsubstantiated claims are made...» Forfatterne, som forsker på helsepolitikk ved et anerkjent universitet i London, anbefaler at når politikere skal evaluere forskningen om alkoholpolitiske tiltak, bør de begrense den innflytelse selskaper med økonomiske interesser har.

Frekt. Nome har rett i at enkelte instanser har anbefalt overgang til alkoholsvake drikkevarer. Men alkoholsvake drikkevarer kan bety forskjellige ting. En overgang til lettøl, Munkholm og liknende vil selvsagt redusere problemene. Men Nome ønsker trolig en overgang til bryggerienes hovedprodukt, pils.

Problemet er at en halvliter pils inneholder betydelig mer alkohol enn et glass vin eller en drink eller dram. Det er derfor frekt av Nome å påberope seg WHOs og andres anbefaling av mer alkoholsvake drikker.

Det er overraskende at Nome hevder jeg har skiftet rolle fra akademiker til aktivist. Som før nøyer jeg meg med å spre faktabasert kunnskap bygget på anerkjent forskning. Når Nome tar til orde for å redusere alkoholavgiftene og myke opp reklameforbudet, bør han vite at han går på tvers av forskningens konklusjoner om hvordan man kan redusere problemene.

Feil. Til slutt bør noen av Nomes konkrete feil korrigeres: Det er feil at lovverket hindrer markedsføring av alkoholfritt øl. Det er feil at «et flertall av menneskeheten» drikker alkohol, ifølge WHO er det rundt 45 prosent av alle voksne. Og det er absurd å hevde at Bernt Bull er «norsk alkoholpolitikks far» etter ti år i departementet.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 16.05.2013

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt