Verdidebatt

20 år med Hallvardfeiring i Oslo

Når Foreningen for St. Hallvards dag 15. mai igjen inviterer til å feire festdagen for Oslos og Østlandets skytshelgen St. Hallvard i Oslo, er det gått 20 år siden første gang denne dagen igjen ble market i ruinene av hans gravkirke i 1993.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De første par årene begrenset feiringen seg til en felleskirkelig aftensang (vesper) i ruinene av St. Hallvard domkirke og dominikanernes Olavskloster i Gamlebyen i Oslo, kloss i dagens lutherske bispegård. Etpar hundre mennesker møtte fram til det som med all sannsynlighet var den første Hallvardfeiringen på stedet på flere hundre år. Det var på dagen 950 år siden Hallvard Vebjørnssons død i Lier i 1143.

Det var i rammen av 150-årsjubileet for Den romersk-katolske kirkes gjenetablering i Norge i 1843, at tanken om en økumenisk Hallvardfeiring oppstod - med deltagelse fra de to kirkene i byen som har direkte linjer tilbake til St. Hallvard domkirke: St. Hallvard romersk-katolske kirke på Enerhaugen og Oslo lutherske domkirke ved Stortorget.

Fransiskanerne Ronald Hölscher og Hans Vossenaar i St. Hallvard kirke var positive, det samme var domprost Leif Ottersen og kapellan Karl Gervin i Oslo domkirke. Den katolske biskopen Gerhard Schwenzer deltok selv, mens hans lutherske kollega Andreas Aarflot valgte å la seg representere av domprosten. St. Hallvardguttene tok det musikalske ansvaret, og Kjell Arild Pollestads og Leif Ofstads nye Hallvardvise "Når vieren står gyllen" ble sunget som fellessang. Oslo kommune var representert ved ordfører Ann-Marit Sæbønes.

På grunn av trafikkstøyen i Gamlebyen dengang måtte vesperen 15. mai 1993 i hovedsak feires i Olavsklosterets ruiner. Men avslutningen foregikk ved prosesjon til St. Hallvard domkirkes ruiner, der det forlengst forsvunne Hallvardskrinets sted ble æret med røkelse og bønn.

Etter et forsøk på å legge en bredere feiring av St. Hallvards dag til juni, mens vesperen på 15. mai ble opprettholdt, ble resultatet etter få år at vesperen i St. Hallvard domkirkes ruiner ble innlemmet i en feiring som nå starter tidlig på ettermiddagen. Tidebønn, foredrag, omvisninger, konserter og vesper trekker mange til Gamlebyen denne ettermiddagen, alt i regi av Foreningen for St. Hallvards dag.

Oslos katolske biskop, først Schwenzer og så Bernt I. Eidsvig, har deltatt så godt som hvert år siden 1993. Siden 1998 har det samme vært tilfelle med Oslos lutherske biskop, først Gunnar Stålsett og så Ole Chr. Kvarme. Antallet katolske og lutherske prester som deltar, har økt. I senere år har også den ortodokse tradisjon vært representert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt