Verdidebatt

Abort til uke 18 hvis det er jente?

Kunne vi hatt en abortlov i Norge der kvinner har rett til selvbestemt abort til uke 12, men mulighet til å velge abort helt frem til uke 18 dersom barnet i magen viser seg å være en jente?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nei, selvfølgelig kunne vi ikke det. Gutter og jenter har akkurat samme verdi, og tanken på å innføre et skille mellom kjønnene virker avskyelig på de fleste av oss. En slik forskjellsbehandling ville representert en gradering av menneskeverd basert på kjønn, og det ville selvsagt vært utenkelig i vårt samfunn.

Men hva med å ha en abortlov der man har rett til selvbestemt abort til uke 12, men mulighet helt frem til uke 18 dersom barnet i magen for eksempel viser seg å ha Downs syndrom, mangle en fot eller ha en annen form for handicap?

For mange av oss er svaret like selvfølgelig denne gangen. Selvfølgelig kan vi ikke ha det slik. Menneskeverdet kan ikke graderes basert på kjønn, og det kan heller ikke graderes basert på funksjonsnivå. Likeverdet mellom et barn med et handicap og et funksjonsfriskt barn, er like selvfølgelig som likeverdet mellom gutt og jente.

Men det er faktisk en slik abortlovgivning vi har i Norge i dag. Høyre har siden 2001 ønsket å endre denne lovgivningen ved å fjerne paragraf 2c i abortloven. Men under landsmøtet i helgen, måtte Erna Solberg, Bent Høie og resten av programkomiteen innse at de tapte kampen i eget parti. Høyre går inn for å beholde loven slik den er.

Med dette vedtaket, tar Høyre et skritt på den veien som kan gjøre Norge til et sorteringssamfunn. Nå åpner også Høyre for å gradere menneskeverdet. De åpner for å velge bort barn med ulike avvik. De forlater prinsippet om at alle mennesker har samme ukrenkelige verdi, og samme rett på vern.

Jeg syns det er trist. Men Høyre er ikke alene. I dag er det bare KrF som ønsker å endre abortlovgivningen.

Jeg syns det er merkelig at ikke flere ser hvor urimelig dagens abortlov er. Men det er ikke helt politisk korrekt i dagens Norge å snakke om likeverd og kampen mot sorteringssamfunnet. Abortdebatten har for lengst blitt en debatt som kun skal dreie seg om likestilling og kvinnens rettigheter.

Men én gang øynet jeg et lite håp om at det skulle bli legitimt å snakke om sortering og selektering. I januar 2012 meldte norske forskere om at indiske mødre bosatt i Norge velger bort jentebarn, fordi jenter har mindre verdi enn gutter i deres kultur.

Da var det en del som våknet. Plutselig var det noen som graderte menneskeverdet etter andre kriterier enn de vi har lært oss å akseptere. Abort, som skulle være et verktøy i likestillingskampen, ble plutselig en trussel mot likeverdet mellom gutt og jente. Feministene etterlyste tiltak og viste avsky mot gradering av menneskeverdet og sortering av mennesker. Daværende helseminister Anne Grethe Strøm Erichsen uttalte følgende til NTB: Kjønnsselektiv abort er fullstendig uakseptabelt. Likeverdigheten mellom kjønnene er helt grunnleggende

Hun hadde selvfølgelig helt rett. Kjønnsselektiv abort er fullstendig uakseptabelt. Nå gjenstår det bare at hun, Høyres kvinnenettverk og de øvrige politiske partiene innser at selektiv abort basert på andre kriterier er akkurat like uakseptabelt.

Vi må ha et samfunn med plass til alle, og vi må ha et samfunn der menneskeverdet ikke graderes. Og ikke minst må vi ha et samfunn der det legges bedre til rette og blir lettere å være mamma og pappa til et barn med spesielle behov.

Jeg håper Høyre en gang finner tilbake til sitt gamle jeg. I mellomtiden håper jeg flest mulig støtter opp om det eneste partiet på Stortinget som vil grunnlovsfeste retten til liv, og fjerne paragrafen i abortloven som åpner for sortering og selektering av mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt