Verdidebatt

Miljø, klima og fotosyntesen

Idag knyttes miljø og klima uløselig sammen. Jordens miljøproblematikk må ses på for seg selv. Klimaet på jorden har alltid vært i forandring. Drivhusgassen (karbondioksid) er helt nødvendig for fotosyntesen som produserer all mat på jorden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I den offentlige debatt i dag er det en skjev fokusering som gjør at det er svært vanskelig å skille mellom menneskeskapte klimaendringer (utslipp av karbondioksid fra fossile brennstoffer), og menneskeskapt miljøødeleggelse og forurensning. Fokus i media er rettet mot hvilke naturkatastrofer som kan skje ut fra klimamodellenes beregninger. De har da som utgangspunkt at klima blir varmere som følge av menneskenes utslipp av klimagasser. Dette skaper en frykt for klimaforandringer som kan gå ut over livskvaliteten til både barn og voksne. Men vi vet jo at klima har variert mellom kalde og varme perioder gjennom hele klodens historie. Likevel har FNs klimapanel valgt å knytte de siste tiårenes varmeperiode til økningen av karbondioksid i atmosfæren. Det finnes andre forskere som mener at klima styres av kosmisk stråling og av aktiviteten på sola, og at vi nå nærmer oss en kaldere periode.

Hensikten med dette innlegget er å fokusere på den klimagassen (drivhusgassen) som har det kjemiske navnet karbondioksid. Det er bare ca. 0,03% av denne gassen i atmosfæren. Likevel er denne gassen, sammen med vann, de eneste råstoffene i verdens viktigste prosess. Denne prosessen heter fotosyntesen, og den foregår i de grønne plantene. Her produseres all mat og oksygengass som er nødvendig for alt liv på jorden.  Det hadde derfor vært riktigere å kalle karbondioksid for "livets gass".

Fotosyntesen burde kalles "livets under" fordi det ikke har vært mulig for oss mennesker å etterligne den, eller fullt ut forstå den. Fotosyntesen er ved hjelp av lysenergi selve motoren i klodens gigantiske økosystem. De grønne plantene er produsentene av mat (druesukker) og oksygengass, og alt levende liv er forbrukerne.

I arbeidet til beste for jordens miljø og alt liv, må man derfor først og fremst ta vare på alle grønne planter og dyrkbar mark. Dessuten må vi kjempe for: en rettferdigere fordeling av verdens ressurser, å begrense overforbruk, resirkulering, bevaring av ferskvannsressursene, hindre giftutslipp, arbeide for fred m.m. Det er mye vi alle kan gjøre i vårt nærmiljø!

Vennlig hilsen Knut Borge

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt