Verdidebatt

Jovisst - dette er ?

Swedish Defence League gjennomførte 23.03 en islamkritisk markering på Stortorget i Malmø. Det å markere offentlig at en er for eller mot noe er en demokratisk rett, men noen standpunkt krever tydeligvis mer beskyttelse i det offentlige rom enn

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

andre.  Innholdsmessig var dette annonsert med bl.a. høytlesning fra koranen.

Malmø er jo den byen i Sverige vi og verden for øvrig har blitt kjent med gjennom bl.a. gjennom bydelen Rosegård og pådriv til utvandring av jøder.

Trolig er det få - Malmøinnbyggere - som tenker at dette er noe de skal forholde seg til, men en slik markering setter igang mobilisering hos både Vensterpartiet og Antifascistisk aksjon.

Hvis vi ser på nettsiden til SDL så er den entydig islamkritisk

Hvis vi så flytter oss inn til Stortorget så ser vi de ca. 500 aksjonistene mot markeringen sammen med malmøboere som er blitt oppmerksom på at noe foregår og blir nysgjerrige.

Mellom disse og et titalls SDL fremmøtte er det en mur av politi.

Vi hører yttringer fra motdemonstrantene som vi og kjenner fra Oslo's gater:  "Ingen rasister i våre gater" - sammen med "rasister", "fascister", "nazister" og en og annen som ikke er helt oppdatert og roper "kapitalister".

Og oppe i det hele så har noen "Sabaton" på full styrke - det er bortimot umulig å høre noe fra markeringen som bues ut.  Ingen tvil om at motdemonstrantene hadde lykkes, men.... de ordene som slenges ut ... er de korrekte i sakens anledning?

For å ta det fra hovedbetydningene gjengitt fra wikipedia:

Rasisme:  Rasisme som idé står for troen på at det går å dele inn menneskeheten i ulike raser, hvorav noen er høyerestående og andre er laverestående. På 1800 tallet mente man innenfor vitenskapen at mennesker fra forskjellige steder i verden hørte til forskjellige menneskeraser. Disse forskjellige menneskerasene mente man hadde spesielle medfødte egenskaper som bare hørte til denne spesifikke rasen. Man mente at noen raser kunne være spesielt modige, eller at andre kunne være mer eller mindre intelligente enn de andre rasene.

Forskere som er tilhengere av raseteorier deler gjerne menneskeheten inn i minst tre raser: den kaukasoide, den mongolske og den negroide rase. Dette var koblet sammen med blant annet geografisk utbredelse og enkelte utseendemessige kriterier. Det er i dag bred enighet om at det ikke finnes biologisk grunnlag basert på DNA alene for å dele menneskeheten inn i flere underarter eller «raser».

Fascisme:  Fascisme (betegnelsen er avledet av fasci, sammenslutninger, og har sammenheng med det romerske fasces, et knippe av tynne trestokker som symboliserte makt eller autoritet) er en autoritær og totalitær politisk ideologi som kombinerer element frakapitalismesosialismekorporativismenasjonalismemilitarisme og antikommunisme. Fascismen oppstod i Italia som et resultat av splittelse i Det Italienske Kommunistparti som en følge av uenighet om deltakelse i første verdenskrig og i synet påbolsjevismens tese om nødvendigheten av en verdensomspennende revolusjon. Den utviklet seg til en terroristisk bevegelse med brodd mot den leninistiske eller bolsjevikiske arbeiderbevegelsen.

Opprinnelig ble betegnelsen fascisme brukt av en politisk bevegelse som styrte Italia fra 1922 til 1943 under ledelse av Benito Mussolini. Senere ble fascisme et mer generelt navn på en type totalitære politiske bevegelser, partier og ideologier. Det er likevel ingen klar enighet om hva det ligger i det å være «ekte» fascist.

Nøkkelord i fascismens ideologi er korporativismevitalisme, voldelig politisk atferd, førerdyrkelse, anti-konstitusjonalisme, anti-kapitalisme, anti-individualisme, og militarisme. Fascismen hadde imidlertid ikke bare front mot den den gang rådende «plutokratisme» – dvs. liberalisme og konservatisme – men også mot den samtidige leninistiske bolsjevismen. Men rettsfilosofisk representerte fascismen i likhet med bolsjevismen, et brudd med hele den tradisjonelle liberale politisk filosofien om individuelle menneskeretter, sikret gjennom lovbundet «rettsstat» og en konstitusjonelt begrenset statsmakt. I likhet med bolsjevismen skulle staten være total. Og i likhet med bolsjevismen, stod fascismen også for oppløsning av den private eiendomsretten. Den private eiendomsretten ble formelt beholdt, men avskaffet gjennom den «totale» statens overtakelse av disposisjonsretten over privat eiendom. En viktig forskjell fra den leninistiske sosialismen, var at fascistene stod for en korporativ sosialisme som i likhet med nasjonalsosialismen, skulle kunne gjennomføres i ett land. Fascismen brøt dermed med Lenins tese om verdenrevolusjonen. Klassekamp (fra arbeidernes side) ble forbudt, og fagforeningene ble del av de statsdirigerte korporasjonene.

Nazisme:  Nazism claimed that an Aryan master race was superior to all other races.[12] To maintain what it regarded as the purity and strength of the Aryan race, Nazis sought to exterminate Jews and Romani, and the physically and mentally disabled.[13] Other groups deemed "degenerate" or "asocial" received exclusionary treatment, including homosexualsblacksJehovah's Witnesses and political opponents.[13] The Nazis supported territorial expansionism to gain Lebensraum ("living space") as being a law of nature for all healthy and vigorous peoples of superior races growing in population to displace peoples of inferior races; especially people of a superior race facing overpopulation in their given territories.[14] Nazism rejected democracy because it believed Jews used it for their self-preservation.[15]

The German Nazi Führer Adolf Hitler had objected to the party's previous leader's decision to use the word "Socialist" in its name, as Hitler at the time preferred to use "Social Revolutionary".[16] Upon taking over the leadership, Hitler kept the term but defined socialism as being based upon a commitment of an individual to a community.[16] Hitler did not want the ideology's socialism to be conflated with Marxian socialism. He claimed that true socialism does not repudiate private property unlike the claims of Marxism, and stated that the "Marxians have stolen the term and confused its meaning" and "Communism is not socialism. Marxism is not socialism."[17] Nazism denounced both capitalism and communism for being associated with Jewishmaterialism.[18] Nazism favoured private property, freedom of contract, and promoted the creation of a national solidarity that would transcend class differences.[19][20] Like other fascist movements, Nazism supported the outlawing of strikes by employeesand lockouts by employers, because these were regarded as a threat to national unity.[21] Instead, the state controlled and approved wage and salary levels

Hvis så SDL er islamkristiske og islam er jo en religion - ingen rase - er da denne begrepsbruken korrekt eller den kun passende for å stigmatisere en indre observasjon hos MedelSvensson og dermed bidra sterkt til at det ikke blir mer enn en svært liten gruppe som våger steget innenfor markeringsområdet?

Jeg gjorde og det tankespranget - sett at det ikke var noen motmarkering - ville det ha hatt noen innvirkning på hvor mange som tok steget ut i en offentlig synliggjøring av sin islamskepsis?

Jeg gjorde meg og noen tanker om hva yttringsfriheten koster i kroner og ører - hvis vi teller alle politiansatte tilstede på den ene og den andre måten og alle som kan påkobles ved behov så blir det svært høye kostnader på skattebetalernes regning - og det er all grunn til å berømme politiets opptreden i en situasjon der det kan være fristende både å si og gjøre mangt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt