Verdidebatt

Prioritering i helsevesenet

Helsevesenet i Norge står overfor vanskelige prioriteringsspørsmål. Kan fjerning av mammografiscreening føre til at man kan prioritere bedre helsetilbud for befolkningen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I det norske helsevesenet prioriteres pasientene etter lønning-utvalgets utredninger. I korte trekk betyr dette at pasienter som trenger livsnødvendig helsehjelp, for eksempel akuttpsykiatri, nyfødtmedisin og akutt kirurgi, får første prioritet. Eksempel på slik behandling kan være livstruende sykdom, hjelp ved større ulykker og mer. Nederst på prioriteringsskalaen (lønning 1) kommer etterspurte tiltak med liten/ingen dokumentert nytteverdi. Eksempel på dette er screening.

Ved screening for brystkreft i Norge må man screene 429 personer jevnlig i 10 år for å redde ett menneskeliv. I tillegg til selve screeningen må man også ta i betraktning at man får falske positive svar på undersøkelsen, som må videreutredes, og mange uten brystkreft vil derfor bli diagnostisert. Hyppige screeninger og tester blir også ofte forbundet med overbehandling, og det finnes større fagmiljøer som er kritiske til mammografiscreening.

WHO har kriterier for når det regnes som lurt å innføre screening. Hovedpunktet er at for å kunne innføre dette må man kunne redusere sykdomsspesifikk dødelighet. I 2009 døde 21500 kvinner i Norge, 2,9% (630) av disse var på grunn av brystkreft, men langt fra alle disse ville uansett kunne reddes ved tidlig oppdagelse av sykdommen gjennom mammografiscreening.

Hvor mye ressurser skal man bruke for å redde ett liv, og hvor mye skal man nedprioritere andre tilbud for å finansiere dette?

Problemet er at dette er snakk om prioritering. Ved å prioritere brystkreftscreening vil man samtidig måtte nedprioritere andre ting. Uansett hvor mye mer midler man tilfører helsenorge må man fortsatt prioritere best mulig, for målet er å få mest  mulig og best mulig helse i befolkningen for hver helsekrone, og det er dette vi setter spørsmål ved, nemlig hvor mye befolkningen får ut av mammografi.

Spørsmålet jeg spør: Bør vi egentlig ha screening av brystkreft (mammografi) i Norge, når dette går på bekostning av mange høyereprioriterte handlinger?

Kilder:

Dette innlegget er skrevet som en gruppeoppgave om helsepolitikk for sykepleiere ved Høyskolen Diakonova. Teksten reflekterer ikke våre personlige eller skolens meninger, og er med vilje skrevet noe provokativt for å fordre debatt rundt temaet prioritering i helsesektoren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt