Verdidebatt

Samhandlingsreformen en valgkampsak?

For en tid siden fikk KrF gjennomslag for en verdighetsgaranti for eldre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Men hva hjelper det så lenge ikke stat og kommune spytter inn de ressurser som kreves for oppfyllelsen. Skulle ikke samhandlingsreformen etterhvert rette på dette? Aldersdiskriminerende reform, sier professor i geriatri, Torgeir Bruun Wyller. Han sier at det som skjer er flytting av penger fram og tilbake mellom kommuner og sykehus. Alt dette krever en masse administrasjon, noe som koster penger.

Wyller framholder videre at meningen er at kommunene skal ha et tilbud til utskrivningsklare pasienter. Dette kan medføre at de som fra før sto på venteliste til sykehjem  for å få plass, må vente enda lenger. Noen tar i bruk tomannsrom.  Andre sendes hjem til seg selv med oppfølgning fra hjemmesykepleien. Dermed er den fare for at andre brukere av sykehjem og hjemmetjeneste blir skadelidende,slutter Wyller.

Wyllers bnekymring og manglende  kompetanse for å ta mer helseansvar, slår ut for fullt i flere kommuner.

For ordens skykld siterer jeg en artikkel jeg skrev for omlag 1 år siden:.

Som mangeårig helse- og sosialpolitiker har jeg opplevd at løfter på løfter ikke holdes.. En skinnende eldreomsorg, lovte statsminister Stoltenberg for en del år siden. Nå skal det ikke underslåes at det har vært en formidabel vekst av tilbud innen denne omsorgen. Fra bygdas eneste gamlehjem i 1950-årene til dagens eldretilbud. Mye å glede seg over. Men det er jo til liten trøst at hundrer på hundrer i landet vårt med demente og andre alvorlige syke , som venter på sykehjemsplass. Det er dagens skammelige uverdighet i et oljerikt Norge. Jeg glemmer aldri nødropet fra en eldre utslitt kvinne på en konferanse på Rikshospitalet forleden om Alzheimersykdommen , sHun pleiet sin demenssyke mann.

Enda verre er konkurransen om en sykehjemsplass blitt etter at Samhandlingsreformen trådte i kraft 1.januar 2012. Sterkt press på kommunene for å ta imot ferdigbehandlede pasienter. Jeg synes det er uhørt at kommunene også får «bot» på kr. 4000 per døgn dersom mottakelseskommunen svikter. . Riktignok får man en pott av staten for å betale dette gjennom et nytt byråkratisk system, men allerede nå har enkelte kommuner nesten brukt opp denne kvoten. Oppgjørsformen mellom offentlige instanser bør derfor kastes på dyngen så snart som mulig. Det bør bli smidigere samhandlingsavtaler mellom stat og kommune.

Jeg håper også at man kan bli mer opptatt av å bygge « trygge helsebroer» med optimal verdighet, som de eldre har krav på. Valgkampsak før valget 2013?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt