Verdidebatt

Kan vi stole på NRKs sensasjoner?

I januar lovet NRKs ledelse overfor Kringkastingsrådet at de skulle skjerpe seg i presseetikken. Bare én uke etter Rådets møte måtte krinkastingssjefen legge seg flat offentlig på grunn av Dagsrevyens reportajse om den fengslede romkvinnen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har sendt brev til Kringkastingsrådet og spurt dem om hva slags råd de nå vil gi til NRKs ledelse for at NRK kan opprettholde tilliten blant seere og lyttere, og bli oppfattet som troverdige .

Til Kringkastingsrådet v/ leder May-Helen Molvær Grimstad

På det siste møtet i Kringkastingsrådet – 24. januar i år – drøftet Rådet statistikken over fellende dommer i Pressens Faglige Utvalg (PFU). For tredje år hadde NRK vært den mediebedriften med flest fellelser i PFU. I løpet av de tre siste årene var NRK felt 24 ganger av PFU for brudd på pressens etiske regelverk. Det er flere enn de fire andre store mediehusene Aftenposten, VG, Dagbladet og TV2 til sammen. Disse hadde totalt 19 fellende dommer.

NRKs PFU-dommer var satt på dagsorden av Kringkastingsrådet (K-rådet) i januar. Rådet mente at NRK ikke fortjente noe stempel som etikkversting, står det på K-rådets internettsider. Programdirektør Per Arne Kalbakk lovet at den dårlige utviklingen skulle snus og at NRK skulle øke sin presisjon i utøvelsen av det journalistiske håndverket. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas lovte også bedre vilje til å rette opp feil.

Så gikk det én uke, og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas måtte legge seg flat offentlig da Dagsrevyens interne logg i forbindelse med den såkalte Romkvinne-saken ble kjent. Det kom for en dag at vaktsjefen hadde gått noen runder på om de burde ha fortalt at kvinnen også var dømt for medvirkning til voldtekt av sin den gang 11 år gamle datter. Men at man endte med å la det være fordi det ville komplisere saken, og fordi det var forhold tilbake til 2008.

Slik er det lett å tenke når man er mest opptatt av sakens dramaturgi.

VGs leder skrev 30. januar: ”Avgjørelsen om å sende dette famøse innslaget ble altså truffet bevisst og med de nødvendige fakta tilgjengelig. I etterkant oppsummerer man sågar det journalistiske håndverket som veldig godt jobbet.” Sjefsredaktør Helge Simonnes i Vårt Land skrev 2. februar: ”Når denne saken kommer opp til behandling i Pressens Faglige Utvalg, vil NRK bli dømt så det suser.”

9. februar sendte Dagsrevyen en sak fra Lilleborg sykehjem i Oslo om en dramatisk hendelse der en pasient ikke fikk puste. Dette ble omtalt som et alvorlig avvik ved sykehjemmet. Dessuten ble det opplyst at Sykehjemsetaten i Oslo var meldt til Fylkesmannen for for lite kvalifisert personale på sykehjemmet.

NRK unnlot å nevne i denne reportasjen at Fylkesmannen allerede tre uker før – 17. januar – hadde gjort det klart at de ikke ville reise tilsynssak mot etaten siden etaten hadde gitt sykehjemmet tillatelse til å leie inn ekstra sykepleiere for å sikre forsvarlig drift i påvente av saksbehandlingen om permanent å gjøre om hjelpepleierstillinger til sykepleierstillinger. Og den dramatiske hendelsen med kvinnen som ikke fikk puste, er ikke meldt i avvikssystemet av noen, heller ikke av den omtalte sykepleieren. Årsaken er at både kompetent personale og nødvendig utstyr var tilgjengelig. At et menneske blir alvorlig sykt er i seg selv ikke nødvendigvis noe avvik fra rutinene. Saken var altså ingen tilsynssak og ikke noe avvik, stikk i strid med det NRKs journalister brakte til torgs. Vær Varsom plakatens § 3.2 sier: ”Kontroller at opplysninger som gis er korrekte.” Dette er journalistenes ansvar.

NRKs ledelse var på K-rådets møte 24. januar opptatt av at NRK ikke er noen etikkversting. Men det er vanskelig å komme forbi at NRK er dårligst i klassen i forhold til hvem som har flest fellende dommer mot seg i PFU de siste årene. Hva man da kaller det, kan for så vidt være det samme.

Det som NRK burde ha vært mye mer opptatt av enn om de kalles etikkverstinger eller ikke, er om de opprettholder tilliten i befolkningen til det som skal være Norges viktigste allmennkringkastingskanal.

”Romkvinnesaken er et grovt overtramp og setter NRKs troverdighet i fare,” sier journalist, forfatter og førsteamanuensis i journalistikk Jo Bech-Karlsen til Aftenposten 31. januar. Han er en av norsk journalistikks nestorer.

”NRK og Dagsrevyen har tradisjonelt stor tillit blant sine seere – seere som er tvunget til å betale for det statskanalen leverer. Denne tilliten settes på stadig hardere prøver. …. Det er på tide at nyhetsdivisjonen begynner å behandle den tilliten de forvalter med et langt større alvor enn hva vi har sett hittil. Og å håndtere fortsettelsen av denne saken på en måte som viser en reell vilje til å rydde opp, er bare et første lite skritt på veien”, skriver VGs leder 30. januar.

På K-rådets møte 24. januar nøyde flertallet seg med å si at det ikke var saklig grunn til å kalle NRK en etikkversting, men NRK ble bedt om å skjerpe seg. Jeg ser av internettsidene at K-rådets medlemmer Mette Gundersen og Frank Rossavik ville gått kvassere til verks, men de fikk ikke støtte hos flertallet.

Jeg vil spørre Kringkastingsrådet:

1.      På bakgrunn av det NRKs ledelse sa til K-rådet på møtet 24. januar, hvordan vil K-rådet nå reagerer mot NRK etter Romkvinnesaken?

2.      Hvilke råd vil K-rådet gi NRK-ledelsen for å bidra til at NRKs troverdighet styrkes og befolkningen kan opprettholde sin tillit til det som skal være Norges viktigste allmennkringkaster?

Med vennlig hilsen

Aud Kvalbein

Tidligere medlem av Kringkastingsrådet

Tidligere medlem av Allmennkringkastingsrådet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt