Verdidebatt

Linstad får Kongens fortjenestemedalje

Styreleder Annelise Høegh i Holocaustsenteret er overrasket over at Trond Ali Linstad tirsdag mottar Kongens fortjenstmedalje i sølv etter sine sterkt kritiske uttalelser om jøder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

- Det er overraskende hvis en erklært antidemokrat som sprer antisemittiske holdninger får denne utmerkelsen, sier Høegh til Aftenposten.

Trond Ali Linstad er tidligere leder i Palestinakomiteen og var medlem av AKP (ml)-bevegelsen på 1970-tallet. Senere konverterte han til islam og  startet stiftelsen Urtehagen, som driver muslimsk skole og flere barnehager.

I dag er i Linstad, som er sjiamuslim, redaktør for nettstedet Koranen.no. Her har han ved flere anledninger uttrykt sterke motforestillinger mot staten Israel og jøders «uhederlighet utad for å fremme en sak».

Det skal imidlertid være arbeidet med Urtehagen som er bakgrunnen for tildelingen, ifølge Koranen.no.

- Jeg går ut fra at hederen tildeles på bakgrunn av en helhetsvurdering av personen, sier Høegh.

På hjemmesidene til Det kongelige hoff fremkommer det at Kongens fortjenestmedalje deles ut som belønning for:

Pionérinnsats eller annen spesiell innsats av samfunnsgavnlig natur.Særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet.Særlig fortjenstfullt arbeid gjennom lang tid i privat eller offentlig tjeneste.

I 2010 brukte han et blogginnlegg på sin egen hjemmeside, Koranen.no, til å advare mot jødenes verdensomspennende makt. Han skriver blant annet:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

- Jeg innrømmer at jeg har skrevet dette, sier Linstad til VG.

Han har også uttrykt åpen støtte til Johan Galtungs jødekritiske uttalelser, Galtung har støttet seg til falskneriet Sions Vises Protokoller som kommer med påstander om en jødisk verdenskonspirasjon. Vepsen siterer fra Linstads blogg om dette:

Det er på sitt nettsted koranen.no at Lindstad, under overskriften "Takk til Johan Galtung" hevder at "Johan Galtung har vakt oppstyr, ved å peke på følgende forhold:  Jøder har en betydelig, og ofte avgjørende posisjon, innen politikk, media, økonomi og kultur, i en rekke nasjonale og internasjonale maktorganer. Det er et faktum, skriver Galtung, og kan ikke stikkes under en stol."

- Tildelingen er umusikalsk og forringer hederen til alle andre som har fått medaljen, sier forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund til ltidsskriftet Vepsen om tildelingen.

Til Vepsen sier seniorforsker Terje Emberland ved det norske Holocaustsenteret at tildelelsen er en skandale.

- Linstad spiller på den klassiske myten om jødisk verdenssammensvergelse. Som om jøder er en entitet som jobber kollektivt for en ond plan. Det er en skandale at en person som kommer med slike utsagn får Kongens fortjenstmedalje, sier Emberland.

Medaljen skulle vært delt ut av ordfører Fabian Stang i Oslo, men han sier nei.

BØR LINSTAD HEDRES MED KONGENS FORTJENESTMEDALJE?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt