Verdidebatt

Orgel - ekte vare!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Olav Egil Aune i møtegår kirkeverge Robert Wright sine reaksjoner på ordbruken, "manipulering og skyggeboksing" i dagens VL.

Jeg har noen kommentarer: Det er alltid farlig å bruke ordet "Alle og at alle er førnøyde bortsett fra kantorene". Er alle blitt spurt - hvem er disse alle? Er det den "skare", liten eller stor, av mennesker som har sin vante gang til kirken?

Når kirkeverge Robert Wright bruker slike uttrykk, stigmatiserer han en yrkesgruppe og jeg føler at han henger ut vår yrkesgruppe, Organister og Kantorer. Jeg føler meg krenket på kollegaers vegne.

Som organist fikk jeg tidlig kontakt med Hermund Tronvik og fikk ta del i hans kunnskap om elektroniske og digitale orgler. Få mennesker har hatt en slik iver og kunnskap om slike orgler som Hermund Tronvik. Jeg er en av dem som har kjøpt og solgt mange digitale og elektroniske orgler. Jeg har drevet orgelskole og hatt 75 elever i uka og har 40 års erfaring med slike instrumenter. Mange har vært fornøyd med det de har hørt av digitale orgler, sikkert, men hvorfor skal man ikke lytte til de som har utdannelse i faget og er utøvende musikere?

Som organist holder jeg meg for god til å veilede en snekker, elektriker, rørlegger eller maler for deres valg av verktøy. Det får være grenser for hvilken kunnskap som forventes av en organist om andre yrkesgrupper. Men når det gjelder vårt verktøy - ORGELET- ja da har alle en mening om dette og bedre greie på det enn oss, slik føler jeg det. Da skjønner jeg plutselig hvorfor det er så vanskelig å rekrutere folk til vårt studium. Hvem ønsker ikke å bli tatt på alvor i jobben sin?

Som utøvende organist er jeg ikke i tvil om hva jeg foretrekker å spille på i kirkelige handlinger og konserter. Med en plagsom "Tinnitus" etter å ha utsatt ørene for alt for høy lyd over mange år velger jeg PIPEORGEL. Og så er det mange argumenter for og i mot, ikke minst økonomi.

Trivsel på arbeidsplassen er vesentlig for et godt utført arbeid og dette burde veie tungt i valg av verktøy (orgel). Misfornøyde organister presterer i alle fall ikke det de er gode for. Tenk hvis Robert Wright og de på kontorene ble fratatt eller ikke fikk oppgradert sin PC. Tenk om Fellesrådet sa at nå må vi gå tilbake til "SKRIVEMASKINEN", vi har ikke råd til å oppgradere PC'ene våre. Vi trenger ikke tenke en gang for å vite hvilket ramaskrik det ville blitt, ingen ville trodd at det var mulig. Og alle ville sagt at de ikke fikk gjort jobben sin og det med rette.

Kanskje det er på tide å ta med organister og kantorer mer på alvor når det gjelder verktøyer vårt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt