Verdidebatt

En filmsnutt og noen karikaturtegninger

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det pågår nå opptil flere debatter som handler om en filmsnutt og noen karikaturtegninger. Vi opprøres av reaksjonene til muslimer og viser til at kristne opplyste mennesker reagerer langt mer sivilisert på krenkelser av sin religion. Klarer vi virkelig ikke å trenge dypere inn i dette, og handler det egentlig om religion?

Jeg leser for tiden en bok av Oxford professor Eugene Rogan med tittelen «Araberne», skrevet 2009 (på norsk 2011). Den er altså skrevet før den arabiske våren og de aller siste hendelsene. I følge Rogan hadde Araberne sin eneste virkelige storhetstid de første 500 år etter Islam gjorde sin entré, fra det syvende til det tolvte århundre. Med unntak av denne perioden, og en kort periode på 1800-tallet, den såkalte nahda'en, er den arabiske verdenen preget av undertrykkelse og stadige krenkelser. Nahda'en opplyste mange arabiske samfunn og ga opphav til en utpreget sekulær moderne kultur i araberverdenen i det 20. århundre. Den bidro til å forme arabisk politikk på 1900-tallet, utdannelse ble tilgjengelig, og kvinner dukket frem fra slørene, skriver Rogan. Men for alle arabere er det den islamske perioden fra 600-tallet som gir følelse av stolthet og likeverd.

Vi kjenner arabernes historie etter tolvhundretallet. Først var det ottomanene, deretter fransk og britisk dominans. Som vi vet kulminerte det med britisk diplomati-kollaps og opprettelse av staten Israel, mot den opprinnelige befolkningens vilje. Vi trenger ikke diskutere det her. Rogan viser i innledningen til en libanesisk journalist som ble drept i 2005. Like før dette skrev han følgende: «Det er ikke hyggelig å være araber nå for tiden. Enkelte føler seg forfulgt, andre er plaget av selvforakt. Det råder en dyp uro i araberverdenen.». Rogan skriver at: «Araberverdenen betrakter samtiden med voksende pessimisme, og den sekulære visjonen (fra nahda'en) er ikke lenger til inspirasjon for befolkningen. Etter min oppfatning ville islamistene vinne en klar seier hvis det i dag ble holdt frie valg uansett hvor i araberverdenen».

Det handler om et folk som har blitt krenket av vesten fra 1200 tallet frem til i dag. Dagens krenkelser handler tilsynelatende om religion, men under dette ligger det mye mer. Arabere oppfatter krenking av profeten og Islam som en krenking av deres nasjonale identitet, av deres menneskeverd, og sementerer arabernes underlegenhet i forhold til dem som har undertrykket dem og krenket dem i over 800 år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt