Verdidebatt

GullAdam og dansen rundt Gullkalven

Et lite sommerkåseri i skjæringspunktet mellom Gullbegjær, bygevær og knefallet for hurtighandel på autopilot.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I bibelhistorien var Adam det første menneske. I 2012 legger han inn bud på "gullklumpene" dine, og gir deg cash pluss 150 kroner i bonus hvis du selger gull for mer enn 15 hundrelapper.

Ikke rart at denne "uforglemmelige" regntunge sommeren leder tankene mine mot et natursagn fra mellomeuropa - om en liten lyseblå blomst fra rubladfamilien som lett blir glemt etter at snøklokker, blå- og hvitveis har reist seg. "Forglem-meg-ei", hvisker blomsten i sagnet.

Den gamle mannen i gullreklamen; det har vært komplett umulig å lese aviser innimellom bygeværet uten å få et glimt av "Sjonkel Rolfen" med det sølvgrå helskjegget: Kom med gullet ditt, du får et Flaxlodd for hver hjertenskjær du selger! Forglemmegei..

Men la oss spole litt tilbake, da selve vårfesten ble innledet med at Tine meierier fjernet så mye fett fra helmelken at den ikke lenger kunne defineres som HelMelk. Så inntok GullAdam og hans disipler landet vårt, tappet våre gullbeholdninger og omsatte for rundt 45 millioner kroner etter knappe fire måneders gullrush-shopping fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Omsetningspilene vil nå høyden på Babels tårn, når Adam i gullparadiset sikter seg inn mot den norske privatpotten i gullsmykker som anslås til en verdi på mellom 40-80 milliarder kroner. Gullkalvedansen lenge leve, well done..

Og mange har latt seg lokke. Skuffer og skap er endevendt i jakten på edelt metall. Sist vi opplevde noe lignende var under gullrushet i California i 1848, da over 300 000 mennesker kom for å grave etter gullklumpene. Og mye står på spill når selv gullringer fra havarerte ekteskap finner veien til Adams vektskåler som setter prislapp på det forlatte, og kontantene i retur blir til innskudd i sydenturer eller båtbilletter til Kiel med en bedratt kompis på jakt etter nye bekjentskaper. Forglem-Meg-ei..

"Så lukker mørket seg og du kan vente - et liv på det som aldri siden skjer. Men aldri vil du fatte hva som hendte når to som elsket ikke elsker mer." (Andre Bjerke)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt