Verdidebatt

Bønder beskutt av israelske soldater

Å være bonde eller fisker i Gaza kan gå på livet løs. 17. mai ble syv palestinske bønder skadd etter å ha blitt beskutt med israelsk artilleri-ild.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av de syv skadde bøndene, ble to av dem påført alvorlige skader.

I følge Ma’an News opplyste en talsperson for den israelske hæren at det ble åpnet ild mot «mistenkelige personer som hadde nærmet seg sikkerhetsgjerdet» som er satt opp på grensen mellom Gaza og Israel.

Det ble senere bekreftet at hæren hadde avfyrt tank-granater mot personer som den israelske talspersonen betegnet som terrorister.

Hendelsen er på ingen måte uvanlig, selv om overgrep som dette knapt blir registrert i internasjonale medier. Israel opererer med en såkalt buffer-sone inne i Gaza mot egen landegrense - et selverklært militært område der personer risikerer å bli skutt og drept fra israelsk side av grensen.

Dette er altså et område som teknisk sett ligger utenfor Israels eget territorium – et område landet «trakk seg ut av» i 2005. Men med sin overlegne militære overmakt, illustrerer dette at Israel fortsatt de facto okkuperer Gaza.

Etter Oslo-avtalen, mens Gaza ennå var under israelsk okkupasjon, ble partene enige om en 50 meter bred sone inntil grensegjerdet mot Israel, uten adgang for sivile. Siden den gang har Israel regulert denne sonen etter eget forgodtbefinnende.

Problemet for palestinerne er at sone-grensen er usynlig, og sivile personer risikerer å bli beskutt av israelske soldater i en avstand av 2 km fra det israelske grensegjerdet. Det hører med til historien at dette er fruktbare jordbruksområder i et ellers overbefolket Gaza. Beskytningen mot bønder som vil nyttiggjøre seg jorden, rammer dermed mulighet for viktig økonomisk aktivitet og inntektsmuligheter.

Tilsvarende livstruende restriksjoner i Gaza-palestinernes bevegelsesfrihet, gjelder også til sjøs. Palestinske fiskere blir regelmessig beskutt eller arrestert når de beveger seg lengre ut fra kysten enn den israelske marine mener de har lov til. Senest i forrige uke ble det ifølge FN-organiasjonen OCHA Opt skutt mot fiskere. To fiskere ble arrestert, og fraktet til Israel. De ble senere løslatt, men da uten sin dyrebare fiskebåt. Igjen et eksempel på palestinernes rettsløshet under okkupasjon.

Hvor langt ut fiskerne har lov til å seile, vet bare okkupasjonsmakten. Også disse restriksjonene bidrar til å ramme viktig økonomisk aktivitet og hindrer sårt trengte inntekter for familier i Gaza. Men - det er "okkupantens privilegium".

Bevegelsesrestriksjoner i Gaza - håndhevet av Israel: 

PÅ LAND - avstand fra grensegjerdet til Israel: 

TIL SJØS - tillat fiske i avstand fra kysten:



Virkninger av bevegelsesrestriksjonene:

PÅ LAND:

· Ca 27, 000 mål jordkan kun nås med svært høy personlig risiko, fordi israelske angrep kan resultere i at sivile blir skadet eller drept.

· Ca 30% av Gazas dyrkbare jord kan ikke utnyttes, uten stor personlig risiko, med fare for å miste livet.

TIL SJØS:

· Fiskerinæringen er alvorlig rammet, ettersom den forsørger familiene til over3600 fiskere. Deres liv  settes daglig i fare på sjøen pga  truende israelske marinefartøyer.

· Områdene nærmest land er alvorlig rammet av overfiske.

(Kilde: PCHR - Palestinian Centre for Human Rights)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt