Verdidebatt

Libanon i malstrømmen

Nato i Chicago 20 mai.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som bebudet av meg i en lang rekke innlegg var det bare et tidsspørsmål før kruttønna Libanon ville bli en del av Syriakrigen. Flere hendelser de siste dagene signaliserer at dette snart blir en samlet krigsone.

I den libanesiske havnebyen Tripoli syv mil nord for Beirut er det salafistsunnier,flyktninger fra Syria (også sårete aktivister) og tilhengere av Bashar al-Assads regime,dvs alawitter. Lørdag begynte de å skyte på hverandre og telegrambyåene i dag søndag 13 mai,forteller at nå har vi mange døde.

I høyst uklare grensetrakter  forfulgte den syriske armeen en gruppe opprørere over den libanesiske grensa til byen Al Qaa og mye tyder på at dette vil bli brukt maksimalt mot Damaskus. Krenking av territorier,etc

11 mai holdt Hizballahsjef Hazzan Nasrallah en tale hvor han beskyldte utenlandske stater for å krige i Syria med proxies. Men det viktigste i talen var at han redegjorde for at Hizballah kunne sende raketter til Tel Aviv, men også mot helt spesifikke mål i storbyen.

Helt åpenbart er Nasrallah urolig for at Israel blander seg i Syriakrigen og som jeg leser det, var trusselen om raketter i Tel Aviv en advarsel til Israel mot å avstå fra dette.

En prominent opposisjonspolitiker i Tyrkia,Muharrem Ince, hevdet lørdag at Tyrkia nå var godt preparert for krig og faktisk befant seg på kanten av en krig mot Syria. Israelske Debka  redegjorde 9 mai for at det allerede befant seg hele 12 000 soldater oppmarsjert i Jordan ved Syriagrensa,fra 17 forskjellige nasjoner!

Her har vi da det store Nato-toppmøtet i Chicago 20-21 mai og her vil det endelig bli tatt en beslutning om hvordan Syriakrigen skal føres. Med dødsskvadroner og El Salvador options eller mer regelrett storkrig?

Det er iallfall ikke vanskelig å se det strategiske scenariet: Tyrkia tar motorveien Idlib-Hama-Homs og sperrer de syriske havnebyene Latakia og Tartous.

Saudihæren og Emirat-hærene går mot Damaskus og da blir Syria krystet i en tofrontskrig.

Sånn ser det sikkert ut på papiret, men å skulle hakke opp Syria i tre zoner; Al-Alawitter,Sunniislam og Kurdere blir som en ny Balkankrig med forferdelige blodsutgytelser da mange områder er mixed - etnisk og religiøst.

Mange snakker om det katastrofale med den nye krigen mot Iran, men den trenger naturligvis ikke starte på den måten man vanligvis innbiller seg - nemlig at Israel/USA tar åpningstrekkene. Iran kan ha interesse av at Syriakrigen blir langvarig og at Nato får brynt nesa si der.

Det vi vet lite om er hvordan Kina vil forholde seg, men de er også tilhenger av tesen om at krig er bedrag og helst bør være usynlig.(Sun Zi)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt