Verdidebatt

Bare arv og miljø?

Ofte later forskere til å tro at mennesket er et produkt kun av arv og miljø. Men er dette hele sannheten?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På Troende.no var det litt debatt om dette med å bo lenge hjemme, og om oppdragelse. Jeg grunnet litt på det hele og fant at jeg skulle nevne at kristen tro viser noe mer.

Det er funnet skadevirkninger på gruppenivå, av adskillelse foreldre og barn/tenåring helt opp til 17 års alder. Å flytte tidlig hjemmefra er altså usunt for flertallet. Det var Israelske forskere som fant dette. Det er altså sunt å bo hjemme til man er 18 år. Slik har det da også gjerne vert i tidligere tusener av år.

Når det gjelder ideen om at barn er et produkt av den oppdragelse foreldrene gir, så er den ideen bare delvis sann. Det finnes barn som "ikke må mangle tukt", men vanligvis blir barn normale voksne bare de får vokse opp med foreldrene, og relativt uavhengig av oppdragelsesmetoder.

Når det er sakt, så kan man jo påpeke at 70-80-tallets barn av f.eks psykologer som trodde på fri oppdragelse, kunne være en plage både for andre barn (mobbing) og for voksne.

Vi er i vår tid opplærte med mer eller mindre miljødeterminisme og "sosionisme". Miljødeterminisme og "sosionisme" avløste den tidligere biologismen med sin ekstreme tro på genetisk arv. (Hitler gjorde den upopulær, ideologien som influerte "hele" verden.) I vår tid byttes både miljødeterminismen og biologismen ut med forskning av høy kvalitet. Den viser f.eks at det er sannheter i troen på både arv og miljø.

En forskning av høy kvalitet, som bryter sterkt med vår kultur, stod en norsk forsker for. Gjennom tvillingforskning viste hun at hele 80% av lykken og psykisk helse skyldes arv - gener. En norsk arbeiderparti-politiker ble så sur for dette, at hun bad forskeren om å heller begynne å forske enn fable. Men det var nettopp forskning det handlet om!

Slik er det ofte: Forskningen og sannheten treffer våre livsløgner. Da kan vi dogmatisk stikke hodet i sanden, som nevnte politiker, eller la oss opplyse.

Når alt dette er sagt:
Forskerne glemmer noe: Mennesket er ikke bare et produkt av arv og miljø, men av de valgene de gjør. Vi har en vilje. Vi har evne til logisk (sann/ærlig) tenkning. Brukes dette konstruktivt så kan vi komme ut av mye av det som måtte finnes av tilsynelatende miljø- og arvelighetsdeterminisme.

Gud har kalt oss til å være et kongelig presteskap. Konger regjerer, og prester skal forstå det åndelige. Det betyr blant annet at vi er kalt til å gjøre gode åndelige VALG for vår framtid.

Vi er altså ikke bare som dyrene som kun styres av arv og miljø. Det finnes en høyere standard.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt