Verdidebatt

Iran-dagboken,43

Den nye Balkankrigen i Levanten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Dertil kommer den allminnelige angst for virkeligheten."

Oswald Spengler i Tyskland 1933.

Det vi i det siste året har sett av kriging i Syria må betraktes som en slags oppvarmingsrunde før den egentlige krigingen begynner og det blir i løpet av de neste månedene.

Onsdag og torsdag i forrige uke gikk den syriske armeen inn i en liten landsby som ligger tett inntil den tyrkiske grensa; Ain al-Beida. De fraktet de rundt 1000 innbyggerne til den tyrkiske grensa og utslettet landsbyen.

Årsaken til dette var naturligvis at Syria bare venter på at Nato-Tyrkia skal rulle pansret inn i NordSyria og sette opp en BUFFERZONE for derfra å kunne krige mot regimet Assad i Damaskus. Kontorer og baser for Free Syrian Army befinner seg i Tyrkia og det kommer derfor ikke uventet på Damaskus at den tyrkiske utenriksministeren Davutoglu 3.3 uttalte at Tyrkia "går inn for å væpne Free Syrian Army."

Fra et folkerettslig synspunkt er dette innblanding i en nasjonalstats indre anliggender og vil bli betraktet fra Damaskus som en KRIGSERKLÆRING.

Det betyr at denne konflikten nå definitivt forlater regionalisme/lokalisme og antar internasjonale dimensjoner all den stund  Tyrkia er et Nato-land som påtar seg et oppdrag innen rammen av Nato-USA politikk. Den rivaliserende blokken, SCO, ledet av Russland og Kina kommer naturligvis til å svare på konfliktens natoisering og hele Levanten, Libanon,Syria,Irak og Jordan vil bli en krigssone av type Balkan på 1990-tallet.

En jordansk avis melder at militæralliansen Syria-Iran-Hizballah holdt et møte i Damaskus 1 mars hvor det ble vedtatt at såfremt det blir en Nato-backet utenlandsk intervensjon i Syria, skal det svares på denne med å sende raketter mot de militære flyplassene i Israel. Generalmajor Yair Golan, som er ansvarlig for den israelske nordfronten,bekymrer seg for at et eventuelt svekket Syria vil transportere alle sine avanserte raketter til Hizballah i Libanon.

Det er i en slik sammenheng vi må forstå Netanyahus utfall i sveitsiske Die Zeit nylig at han ville fjerne Libanon fra kartet. Israel kan ikke gå til noe angrep på Iran før rakettarsenalet til Syria-Hizballah er ødelagt. Noe annet ville være det maksimale selvmord.

I denne delen av verden er det Bazaarenes kultur som gjelder. En prutter og forhandler,gir du meg det,så gir jeg deg. Tyrkia har slept med føttene fordi de vil vite hvem som skal ha makt i det nye Syria. De har også jobbet diplomatisk med Russland-Kina for å gi disse noe igjen såfremt de snur ryggen til Assad.

Ifølge de tyrkiske avisene i helgen er situasjonen den: kurdiske PKK har midlertidig stoppet krigen mot Tyrkia da Bashar al-Assad har gitt dem et formidabelt tilbud i Syria som også har kurdiske territorier.  Den syriske avdelingen av PKK heter Democratic Union Party og Assad har tilbudt denne full militær kontroll av kurdiske områder,åpning av kurdiske skoler,kurdisk språk-kultur,etc  2000 PKK-geriljas har allerede innfunnet seg,drept noen kurdiske høvdinger som de ikke liker og erklært "demokratisk autonomi" i området.

Den strategiske målsettingen hos PKK er "demokratisk autonomi" for kurderne i Iran,Irak,Tyrkia,Syria som igjen skal kunne føre til den selvstendige KURDISKE STATEN.

Bazaar-forhandlingene mellom Nato-Tyrkia og USA går da slik ifølge tyrkiske avis Zaman: Hvis Tyrkia skal påta seg det farlige og dyre oppdraget med å lage en militær Bufferzone i det nordlige Syria, skal USA til gjengjeld eleminere den kurdiske makten i NordIrak som er det militære baseområdet for PKK.

Nå er det ikke slik at det bare er en mening om hendelsenes utvikling i Tyrkia. Lederen for det Demokratiske Partiet,Zeybek,uttaler 3.3: "Etthvert angrep på Iran vil føre til slutten for USA."

Kongen av Jordan,Abdullah,uttaler samme dag: "Enhver militær aksjon mot Iran vil forverre ustabiliteten i Midtøsten og få alvorlige negative tilbakeslag for både USA,Europa og Israel. På dette tidspunkt har ikke regionen behov for nok en krise."

Balkankrigene på 1990-tallet var fæle, men høyst sannsynlig vil de fortone seg som moderate  mot det som nå forestår av imperialistiske kriger,etniske kriger og religionskriger i Levanten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt