Verdidebatt

Tåregass, stinkende klær og regnbue over Hebron

Jeg løper. Alle løper. Jeg kommer meg inn i en bakgård hvor tåregassen ikke har nådd. Jeg er her for å observere en demonstrasjon. 300 - 500 palestinere demonstrer for å åpne hovedgaten i Hebron igjen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er trengt opp i et hjørne. Jeg ser en av de andre ledsagerne løpe oppover gaten og prøver å komme meg samme vei. Mer tåregass blir avfyrt, smell på alle kanter. Alle løper. Jeg merker det svir i øynene og halsen blir rar. Jeg leiter etter løken i lommene. Jeg har altfor mange lommer. Jeg kommer meg inn i en butikk og blir tilbudt løk. Jeg lukter, gråter og tåregassen blir litt etter litt vasket ut av øynene.

Jeg er her for å observere en demonstrasjon. Mesteparten av hovedgaten i Hebron har vært stengt siden 2003, etter den andre intifada. For palestinere. Bosettere, andre israelere, soldater og internasjonale kan gå her. Men ikke de som tidligere bodde her og som hadde butikker her. Jeg går her hver dag. Det er en øde og forlatt gate. Palestinere bor i noen av husene, men de må bruke en annen vei inn i husene sine. Litt opp fra gaten ligger en skole. Skolebarna må gå på deler av gaten for å komme til og fra skolen. Her står vi hver dag for å passe på når barna går til skolen. Tidligere har bosettere angrepet barna, og barna er redd for soldatene som de må gå forbi hver dag.

Idag demonstrerte 300 – 500 palestinere, israelere og internasjonale for å åpne Shuhada Street igjen. Open Shuhada street heter kampanjen som er en årlig global markering. Demonstrasjonen idag ble møtt med tåregass og stinkbomber fra det israelske militæret. Hebron ser ut som en krigssone idag. Unge gutter kaster steiner mot militærbiler og soldater. Mange palestinere er skadd og arrestert. Det som skulle være en fredfull demonstrasjon endte langt fra fredelig.

På vei hjem i taxien ble vi bedt om å ta en dusj. Vi stinker. Hebron kommer til å stinke kloakk i noen dager framover. Israel har utviklet noen ekstra sterke stinkbomber som lukter ekstra ille. Jeg har luktet avføring som har stått i dagesvis i et varmt rom. Ikke i nærheten engang…. Jeg har luktet råtten kylling, oppkast, diare. Tenk på alt det sammen og sett det i sola i noen dager så får du kanskje noe liknende hva Hebron luktet idag og kommer til å lukte de neste dagene. Shuhada street er ikke åpen, og militæret har fortsatt full kontroll. Hva demonstrasjonen fører til vet man ikke. Men på vei hjem kunne man se en regnbue over Hebron. Kanskje er det håp om en fredeligere hverdag en gang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt