Verdidebatt

Debatt-klima for anti-islamister; del 2

Torsdag arrangerte Studentersamfunnet i Bergen debatten "innvandrings-kritikk i grenseland." Panelet skulle bestå av Arne Tumyr (SIAN) og Ole Jørgen Anfindsen (nettredaktør for Honest Thinking) på den ene meningssiden - på den andre siden

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rune Berglund Steen (kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk senter) og Mimir Kristjansson (journalist i Klassekampen).

På onsdag la jeg inn denne tråden

Hvordan gikk så debatten?

"Tumyr ble buet ut" er overskriften i dagens BT.  "Vi er ikke nazister, rasister eller islamofober", sa AT i sitt åpningsinnlegg i debatten som skulle handle om hvor langt yttringsfriheten skal gå og om kritikken fra innvandringsfiendtlige miljøer skal stå uimotsagt.

Anfindsen meldte forfall - og det er kanskje både klokt for egen del og for den videre debatt.  Han ble erstattet av Atle Stien fra Demokratene som ifølge BT framsto som langt mer liberal enn AT.

Folk måtte stå i kø for å komme inn.  Tumyr ble møtt med tilrop som "rasisme er rasime" og "du forgifter samfunnet, Tumyr" da han fortsatte i åpningsinnlegget med å advare mot islamister som han hevdet var i ferd med å erobre Europa, samtidig som han oppfordret til å bekjempe islam som han kalte en primitiv religion.

"Jeg synes det er rart å holde et innlegg om at du ikke er rasist, når resten av innlegget er rasistisk.  Det er jo faktafeil at muslimer kommer til å overta Norge (det er vel vanskelig å kalle noe et fakta når det ligger i fremtiden, skulle jeg tro), " svarte MK.

RBS presiserte at dagens debatt var unntaket - han snakker ikke med representanter fra ytterste fløy.

Sarah Abid og Jamina Ghezali - muslimer - etterlyste mer fokus på andre enn ekstreme muslimer.  "Det finnes kristne sekter (? hvem skulle det i så fall være??) og andre deler (hvilke deler, da?) av samfunnet som er problematiske.  Ekstreme kristne (hvem?) har også problemer med å inkludere seg", mente JG.

Hun etterslyste en muslim i debatten som kunne vurdere om påstandene til AT stemte - jo både en og flere muslimer - gjerne fra ytterfløyene hadde gitt debatten etter min mening mer bredde.

Imens popper det opp yttringer som ikke tjener hverken innvandringen eller endringsNorge - som denne -

Trolig stopper det åpne samfunnet opp i nær fremtid og mennesker og organisasjoner på den ene og den andre ytterfløy lever sitt videre liv uavhengig av innspill og korreksjon i det offentlige rom - Anfindsen meldte forfall .... og ... på den annen side kveler  fokuset kun på ytterfløyene etter min mening den debatten og den dialogen som må til for at vi kommer nærmere en betrygget framtid for endringsNorge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt