Verdidebatt

Overraskende "økumenikk" i New York

Flere medier melder at synagogeløse jøder i Bronx i New York midlertidig har fått rom i en moské. Jøder og muslimer holder altså for tiden til i samme hus.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den ultraortodokse jødiske menigheten Young Israel drev for et drøyt tiår siden et prosjekt der de delte ut klær til trengende i bydelen.  Noen av klærne overlot de til imam Sheikh Moussa Drammeh i en nærliggende moské, som fordelte dem videre, og dette ble starten på et samarbeid.

På grunn av nedgang i den jødiske befolkningen i bydelen, fikk den jødiske menigheten etter hvert problemer med økonomien og måtte selge synagogen - og hva gjorde imam Drammeh da?  Jo, han tilbød selvsagt jødene husrom i moskéen!

Imamen må være en modig og prinsippfast mann.  Han legger ikke skjul på at han har møtt en del motstand, men står likevel fast på sitt:

Det var min tur til å hjelpe de som en gang hjalp meg og mitt fellesskap. Ikke alle muslimer liker det vi gjør, fordi de ikke mener at muslimer og jøder bør dele lokaler som dette, sier Drammeh som forsikrer at han ikke akter å bøye av for eventuelt press.Vi er ikke så oppdelt som media fremstiller oss for å være. Nesten 90 prosent av jødisk, muslimsk og kristen lære er det samme, sier Drammeh.

Interessante og overraskende tolerante betraktninger.  Og rabbi Avi Friedmann er ikke snauere:

Det at vi fungerer sammen, side ved side i samme bygning, er liksom som en smak av fremtiden vi alle håper på, der alle mennesker lever i fred, avslutter rabbi Avi Friedman.

Naturlig refleksjon:  Kunne noe slikt vært mulig andre steder - eller skyldes dette helt spesielle, personrelaterte forhold?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt