Verdidebatt

Rasismereaksjoner

Norske medier har tidligere vist evne til å gå i svart når påstander om rasisme kommer opp.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Direktesendinger på TV er en risikofylt geskjeft. Det fikk NRK erfare da Spellemannsprisen igjen var hentet tilbake til statskanalen etter noen år i TV 2. Et nedsettende utsagn fra en av prisvinnerne om to fargede artister i gruppa Madcon satte sinnene i kok, og det ble øyeblikkelig stilt spørsmål om Plumbo-vokalisten Lars Erik Blokkhus hadde opptrådt rasistisk.
Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam i Madcon delte ut prisen for årets hit til nettopp Plumbo for låten «Møkkamann». De to artistene fikk ikke med seg hva Blokkhus hadde sagt før etter sending.


Rasistiske ytringer kan rammes av redaktøransvaret, og det er all grunn for NRK å ta på alvor det som skjedde.
Men NRK-ledelsen skal også holde hodet kaldt og ikke la seg styre av reaksjonsmønsteret i en artistbransje som preges av selvopptatthet og markeringsbehov. Når Kaizers Orchestra-gitaristen Terje Winterstø Røthing på festen etterpå helte øl over den uheldige Blokkhus, viser det et reaksjons- og straffemønster som er alt annet enn bra.
Lars Erik Blokkhus hadde da skjønt hvor malplassert kommentaren var, og han beklaget dypt at ordene hadde falt. Som en av prisvinnerne skulle dette være en stor kveld for ham og bandet. Et forsøk på å være morsom gikk helt feil. Forhåpentlig har han lært en lekse for livet.


NRK skal nå vurdere om Plumbo og Blokkhus får være med på Grand Prix-sendingene. NRK bør ta en skikkelig samtale med Blokkhus, men så lenge han har har beklaget bør ikke denne saken alene være nok til å ekskludere ham.
Norske medier har tidligere vist evne til å gå i svart når påstander om rasisme kommer opp. For ambulansesjåføren Erik Schjenken ble livet nærmest ødelagt på grunn av de sterke rasismepåstandene som både medier og politikere kom med i august 2007. Schjenken gikk til sak mot Dagbladet, og avisen ble i Oslo tingrett dømt til å betale ham erstatning. Denne dommen er anket av Dagbladet.

Vi skal lære noe av stemningen som ble skapt den gangen. Når det blir konkurranse i å ta avstand, er det all grunn til å tenke seg om. I dette tilfellet handler det om unge mennesker som kan få varige problemer på grunn av anklagene. For den som har vært ubetenksom og uheldig, kan det samlede trykket bli så stort at «straffen» kommer helt ut av proporsjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt