Verdidebatt

Er ABB en revolusjonær?

Vrangforestillinger er oppfatninger som ikke samsvarer med virkeligheten. For at en feilaktig oppfatning skal bedømmes som en vrangforestilling, må den representere en nokså fast overbevisning som er vanskelig å korrigere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det slik at en syk virkelighetsforståelse betyr at man lider av en hjernesykdom? Er det slik at avvikende ideer, tenkesett, verdier og grusomme handlinger for enkelt bortforklares som en gal manns verk? Er alle terrorister og fanatikere mer eller mindre gærne?

Bisarre vrangforestillinger betegner ofte oppfatninger som er fullstendig umulige, og som ikke har noen gjenklang i kulturen som individet lever i. Kan en overbevisning om at Vesten invaderes av muslimer kunne betraktes som en vrangforestilling i klinisk forstand? Når vi samtidig vet at islam som en trussel, deles av veldig mange mennesker. Hvor går grensen for når fanatisme blir en sykdom?

ABB snakker om"Knights Templars", der han beskriver seg selv som den mest perfekte ridder siden andre verdenskrig. At han selv burde bli regent i Norge, og at han har et spesielt forhold til univers og Gud. Han sier at han har begått drapene – eller «henrettelsene» som han kaller det – av kjærlighet til sitt folk. Han ønsker å gjennomføre avlsprosjekter på nordmenn og senere organisere dem i reservater. Historien er full av avvikere med forskrudde ideer. Religiøse avvikere, politiske avvikere og outrerte kunstnere. Er de gale allesammen?

Paranoid Schizofreni har et stort spekter symptomer. Det kan være usammenhengende tale. Generelt forstyrrende oppførsel, tvangshandlinger, repeterende kroppsbevegelser, oppmerksomhetssvikt, tankeflukt og tankeblokkeringer. Assosiasjonsforstyrrelser, inkoherens, logisk brist og virkelighetsfjernt babbel, der pasienten bruker neologismer, ukjente bokstavskombinasjoner. Virkelighetsforståelsen kan være preget av generell mistenksomhet, forfølgelsesvanvidd og sammensvergelsesteorier.

Utbredte forestillinger hos den som lider av paranoid psykose er at man tror at ulike former for ytre stråling og/eller energifelter, gjennom radiosendere, at man blir dopet ned og bortført av ulike organisasjoner, og at alt som skjer blir kontrollert utenfra med hjelp av radiobølger eller datateknikk. Den som er rammet av et sykelig forfølgelsesvanvidd gir ofte referanser til teknikkens nyeste gjennombrudd. Det kommer av at vedkommende leter etter det som forandres i omverdenen som kan forklare forfølgelsen, som den syke opplever som virkelig.

Pasienten kan fabulere om komplekse hemmelige konspirasjonsteorier som forsøker å forklare en politisk, sosial eller historisk hendelses bakenforliggende årsak som en hemmelig og ofte avledende sammensvergelse, iscenesatt av en hemmelig allianse mellom mektige personer (noen ganger omtalt som «en usett makelite») og ikke som åpne aktiviteter eller som naturlige hendelser.

Paranoid schizofreni er en subtype av schizofreni. For eksempel, en paranoid schizofren kan tro at han er under konstant overvåkning av regjeringen og at de kan lese tankene hans. Grandiose forestillinger, hvor pasienten mener seg å være overmenneskelige. Andre symptomer assosiert med sykdommen omfatter uorganiserte tenkning, irrasjonell atferd, upassende følelsesmessige uttrykk, svekket evne til å kommunisere med andre, og enten fysisk ubevegelighet eller overdreven mobilitet uten hensikt. De sakkyndige mener at Breiviks manifest har sitt utspring i «realitetsbristende storhetstanker» og at han totalt mangler evne til selvkritikk. Desorganisert tale og tenkning.

Problemet er at ABBs tanker ikke oppstod som hallusinasjoner, isolerte fantasier eller bruk av dop.Tvert imot har han gjennom flere år vært skjerpet og målbevisst i sin systematiske streben. Hans megalomane forestillinger henger tett sammen med hans gjennomtenkte hensikter. Terrorhandlingene er konsekvens av disse. Dette diskuterer utrederne overhodet ikke. Manifestet er fullt lesbart, og mangler «de verbale låsningene» som schizofrene personer ofte har. Det er viktig at man ikke tror at oppførsel som vi hater eller frykter og derfor finner abnorm, skal klassifiseres som syk. Da innsnevrer vi vårt syn på det psykisk friske menneskets onde kapasitet, samtidig som vi på utillatelig vis vanner ut sykdomsbegrepet.

ABB's hat oppstod i samspill med likesinnede på nettet. Først som inspirasjon, deretter som fanatisme, fantasier og etter hvert manifestert i desperate handlinger. Men like fullt planlagte, målrettede og uhyggelig effektive handlinger.

Kanskje psykiatrien i dag kommer til kort mot den fanatiske terrorismen. Kanskje ikke psykiatrien har redskaper eller metoder for å forstå dette fenomenet. Kanskje psykiaterne lever i et eller annet 50-tall, hvor sterkt avvikende i måter å forstå verden på sykdomsforklares, i stedet for å settes i sammenheng med ideer og strømninger i vår samtid. Terrorisme oppstår ikke i et vakuum, men som respons på det som oppleves som trusler. Responsen er hat. Og hat basert fanatisme kan være ekstremt målrettet og politisk – og dermed kulturelt og sosialt skapt.

Hva kjennetegner en revolusjonær?

Den revolusjonære er en fordømt mann. Han har ingen personlige interesser, ingen forretningsforbindelser, ingen følelser, ingen eiendom og ikke noe navn. Alt i ham er oppslukt i den ene tanke og den eneste pasjon: revolusjon. Den revolusjonære vet at han i sitt innerste, ikke bare i ord, men også i handling, har brutt alle forbindelser som knytter ham til samfunnets orden og den siviliserte verden med alle dens lover, moral og skikker, og med alle allment aksepterte regler. Han er deres uforsonlige fiende, og hvis han fortsetter å leve med dem, er det bare for å kunne ødelegge dem raskere.

Den revolusjonære forakter den offentlige opinion. Han avskyr og hater den eksisterende sosiale moral i alle dens utrykk. For ham er moral alt som bidrar til revolusjons triumf. Det umoralske og kriminelle er alt som står i veien for den. Alle de edle og svekkede følelser som slektskap, kjærlighet, vennskap, takknemlighet, og til og med ære, må undertrykkes i ham og vike for den kalde og målbevisste pasjonen for revolusjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt