Verdidebatt

Pass opp for konspirasjonen!!

Finnes konspirering? Det avhenger nok noe av definisjonen. Men ondskap finnes det nok av. Også mer eller mindre planlagt ondskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bruken av ordet "konspirasjon" i negativ eller nedlatende betydning er en betydelig samfunnsfare. Det hindrer forståelsen av at mennesker både kan være onde og at de kan dra andre med seg i sin ondskap. Så lenge det har vert mennesker så har noen drevet å konspirert mot andre mennesker, grupper, religioner, ideologier og kulturer.

Det er rent fantasifullt føleri å snakke som om konspirering er noe sjeldent eller avvikende, om man legger til grunn at konspirering er planlegging av noe ondt som noen drar andre med seg i.

Menneskets vilje til å motstå det å bli dratt med i ondskap er ganske begrenset. Stanfordeksperimentet  viste hvor lett mennesker lar seg dra med i ondskap og maktmisbruk, når forholdene ligger til rette for det. Milgram-eksperimentet er et annet eksperiment som viser at autoriteter lett kan få det store flertallet med på tortur. Autoriteter lykkes til og med å få med folk på direkte selvdestruktive handlinger. Eksemplet med jenten som nylig ble tvunget til nakenbading i militæret er et alvorlig eksempel.

Kort sagt: Mennesket er ikke automatisk et trygt vesen. Det finner man f.eks igjen i Bibelen i utsagn som at mennesker er onde (Jesus) eller løgnere (Paulus). Jakobs utsagn om at vi alle synder titt og ofte, kan også henges på knaggen for menneskelig onskap. Synd er ikke annet enn manglende kjærlighet eller manglende sannhet.

Eksempler på det vi kan kalle konspirering

Hvor lenge er det siden hutuene og tutsiene drepte for fote? Var det ikke konspirering bak drapene? All slik planlegging mot større og mindre grupper er selvsagt konspirering.

Var det ikke konspirering mot jødene i tiårene før andre verdenskrig?

Bibelen skriver mye om konspireringen mot Jesus og den nye kristne menigheten.

Det er velkjent for de fleste hvordan myndighetene i tidligere østblokkland konspirerte mot f.eks kristne.

Hva skal vi kalle det når næringslivet i lukkede fora diskuterer nedlegging av fabrikker. Tro om ikke det kan oppfattes som konspirering mot arbeidsfolk og lokalsamfunn, for den som er motpart? Selv om motivene ikke er å ramme. Om da ikke fagforeningen oppfattes som en for sterk motpart, og det derfor kan være greit å flytte fabrikken til langtbortistan. Da kan det ha karakter av konspirasjon mot arbeidsfolks menneskerettigheter.

Hvordan har vi endt opp med den grad av familienedbyggelse uten at noen planla det? Vi som mener at slike planer er angrep på det gode, vil selvsagt kunne kalle dette å konspirere mot familien.

Det å ville ramme andre mennesker eller meninger er noe folk driver med hele tiden. Fra skravlekjærringene som baktaler og ødelegger menneskers rykte (ære/anerkjennelse), til offentlige institusjoner som har mulighet til å motarbeide folk de ikke liker. Det kan gjelde både politiet, dyrevernet, fagforeningspamper, barnevernet, leger, NAV etc. Der makt og mulighet for skjult maktmisbruk finnes, ville det nå og då oppstå konspirering, skult maktmisbruk mot mennesker eller grupper.

Et eksempel kan være i 1987 når det rett som det var forsvant søknader i den svenske motsvarigheten til NAV om folk ble mistenkt for å relatere til Livets Ord. Jeg fikk meg en ufrivillig slankekur grunnet dette.

Til slutt: Hva vil ledende allianser i verden i dag? Hva vil de? Er det de vil noe som strider mot dine normer? I så fall pågår det man kan kalle konspirasjoner mot det DU står for.

Vanskligere trenger ikke dette med konspirasjon å være.

Å angripe konspirering som noe fantasifullt er virklighetsfjernt, kunnskapsløst og historieløst. Da har man ikke forstått de mørke sidene som det finnes for mye av hos enkelte mennesker. Ikke minst hos sosiale maktmennesker med evner til å bygge alianser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt