Verdidebatt

Eurabiske fantasier

Nå tror jeg Eurabia tankegangen er litt på vikende front, allerede før 22/7, men at nedslagsfeltet blir smalere gjør ikke kjernen av de som tror på dette mindre overbevist, snarere tvert imot. Hver enkelt av oss har ansvar for å stå opp og si imot.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For mange var terrorangrepet 22. juli første gang de kom i kontakt med begreper som Eurabia, noen andre av oss har levd med dette noe lenger. Jeg gjorde et søk på et klipparkiv på ordet Eurabia, første gang det forekommer er i en Aftenposten-artikkel i 1985. Dette dreier seg imidlertid om noe helt annet enn slik ordet brukes i dag, om parlamentarikere som støtter arabiske land i Europa (tilsvarende noe slikt som Israels venner på Stortinget i dag), ikke mulig å tenke i dag uten at det gjøres om til en konspirasjon, men altså mulig på 80-tallet.

11. september. Det er i verden etter 11. september 2001 at vi møter det Eurabia-fenomenet vi tenker på i dag. Oftest i den kristne pressen, først etter utgivelsen av en bok som het Eurabia, skrevet av Bat Ye'or (som betyr Nilens datter) som er pseudonym for Gisele Littman. Littman har vært på universitet i London og Sveits, men har så vidt jeg har funnet ut av ikke en universitetsgrad. Men hun brukes som kilde for mange akademikere, og ikke minst her hjemme var hun en sentral inspirasjonskilde for den tidligere stortingspolitikeren fra Høyre, Hallgrim Berg, i hans bok/pamflett Amerikabrevet.

Littman er en egyptisk jøde som flyttet til England, og er gift med en engelsk historiker. Hennes første bøker handlet om ikke-muslimske minoriteter i muslimske (arabiske) land. Senere har hun gått over til å fokusere på den muslimske minoriteten i Vesten, hovedsakelig Europa. Hun anklager europeiske ledere for å ha gått med på å gjøre Europa til en del av et arabisk overherredømme. Europeisk politikk ovenfor Israel er en viktig komponent her, samtidig som man snakker om en islamisering (snikete eller ikke) av Europa.

Protestbrev. Her har jeg lyst til å trekke frem et poeng av den israelske fredsaktivisten Adam Keller, (en av grunnleggerne til Gush Shalom – "fredsalliansen") som sendte et protestbrev til den israelske forleggeren av Littmans bok om Eurabia.

Han skriver: ”I 1886 skrev den franske antisemitten Edouard Drumont ”jødisk Frakrike” (La France Juive), som skapte et marerittaktig bilde av et Frankrike dominert av jøder. Dette var hatets frø som gjorde at de franske makthaverne under okkupasjonen av Frankrike så lett samarbeidet med nazistene i massemordet på de franske jødene.  Bat Ye’or (Altså Littman) følger i disse beryktede fotsporene til Drumont med å skape et falskt marerittaktig bilde av et Europa dominert av arabere og muslimer.”

Ikke akkurat lynskarp. Blant andre viktige forfattere i denne sammenheng er den italienske forfatteren og journalisten Oriana Fallaci (bildet), som i etterkant av 11. september 2001 skrev en rekke bøker som har blitt beskrevet som en anmelder i Aftenposten skrev var «lynskarp og kritisk». For meg fremstår bøker som sammenligner muslimer med rotter som formerer seg raskt, som mye rart. Men lynskarpt er det slett ikke.

Og etter 11. september har de «islamkritiske» bøkene kommet som perler på en snor. Jeg har lest mange av dem, og marerittaktig fremtidsbilde som Keller snakker om dekker egentlig de fleste av dem. Med muslimer i skurkerollen. Under dekke av religionskritikk har man kunnet spre disse hatefulle påstandene uforstyrret. 

Det er en video på Youtube som kan være illustrerende for nettopp slik konspirasjonstenkning. Den viser med grafer og figurer en sakte, men sikker overtagelse av Europa av muslimer. En gravalvorlig stemme lister opp de dystre fremtidsutsiktene. Problemet er bare at man har et utrolig feil bilde av virkeligheten. Alle fakta som ikke beviser det man mener, sees bort ifra.

Plukket fra hverandre. Da denne videoen hadde blitt spredd godt rundt og med over en million treff bestemte BBC seg for å ta den alvorlig. De gjennomgikk materialet med en rekke eksperter, og har bokstavelig talt plukket den fra hverandre. Omtrent alt som sies og vises i videoen er tilbakevist, og de lagde en video i nesten samme stil hvor de legger dette frem. Man tar for seg «reproduksjonsraten» i vestlige land, den prosentvise økningen av immigrasjon hvor man blander sammen alt av «utlendinger» med muslimer og størrelsen av den muslimske befolkningen i ulike land.

Løs omgang. På alle områder ser vi en løs omgang med sannheten i den første videoen, dessuten er det faktisk klare og tydelige løgner i videoen. Men for de som enten ikke har fått med seg BBCs video, eller de som er overbevist og nekter å se at det kan være en annen sannhet vil ikke denne få noen konsekvens. Men det handler altså om å selv skaffe seg kunnskap, og spre denne kunnskapen videre. Å vise til fakta og vise til sammenhenger. Det handler om å ta mange av de ubehaglige samtalene, fordi det kan være ubehaglig å si imot en del av disse som sprer slik propaganda.

Tilsynelatende. Det er også viktig å forstå hvorfor slike ideer kan bli så "populære". Eurabia er en enkel idé som tilsynelatende forklarer virkeligheten i en ellers litt lite oversiktelig og kompleks verden. Som en anmelder av disse bøkene skrev: «De mest populære politiske ideene er som regel de som kan forklares over en øl på en bar, eller i verste tilfelle i en pamflett.» Du kan svelge hvilken som helst av disse ideene uten å lese den grunnleggende teksten, men å lese dem vil styrke argumentene dine i en bardiskusjon.

Konspirasjonsideer. Dette er konspirasjonsteorier. De beste konspirasjonsteoriene, sies det, må ha en kjerne av sannhet i seg. Det er linjene som trekkes mellom faktaene som er konspirasjonen og hvor fantasien kommer inn, ikke de harde fakta. Dessuten, gode konspirasjonsteorier vil kunne bruke alle motargumenter som bevis på at den er riktig. Konspirasjonsteorier kan være spennende, morsomme og interessante når det dreier seg om Da Vinci koden, men de kan være veldig farlige slik vi har sett med Sions Vises protokoller.

Vikende front. Nå tror jeg Eurabia tankegangen er litt på vikende front, allerede før 22/7, men at nedslagsfeltet blir smalere gjør ikke kjernen av de som tror på dette mindre overbevist, snarere tvert imot. Ansvaret ligger da hos hver enkelt av oss til å stå opp og si imot.

-----

Sultan er rådgiver, med fokus på høyreekstremisme, i Antirasistisk Senter. Tidligere generalsekretær i Islamsk Råd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt